У ДМ-у сусам са салмонелом: Семенке из Уганде завршиле на полицама ланца дрогерија у Србији!

0

У једном од анализираних узорака „ДМ био сезама“ пореклом из Уганде утврђена је присутност бактерије. Ово није први пут да се на полицама ДМ-а нађе опасна храна

Трговински ланац ДМ повукао је из продаје сусам пореклом из Уганде јер је у једном од анализираних узорака пронађена бактерија салмонела. Реч је о паковању од 500 грама који се у ДМ-у продавао под етикетом „ДМ био сусам“. Овај производ је био доступан и потрошачима у Србији.

Kако је саопштено, опасне семенке су пореклом из Уганде, а проблематичне су три серије Л 5601142, рок трајања 14. 10. 2016, Л 6602291, рок трајања 29. 11. 2016. и Л 5603050, рок трајања 5. 12. 2016.

– Молимо купце да производе са наведеним шаржама без обзира да ли је паковање отворено или не врате у најближу дрогерију ДМ, где ће им бити извршен повраћај новца – саопштили су из ДМ-а, и додали:

– По обавештењу добављача, у једном од анализираних узорака „ДМ био сезама“ пореклом из Уганде утврђена је присутност бактерије салмонеле. Стога је ДМ из предострожности повукао све производе „ДМ био сезам“, 500 г, пореклом из Уганде.

Ово није први пут да се на рафовима овог трговачког ланца нађу производи опасни по људско здравље.
Салмонела је пронађена и у производу „алнатура сесаммус тахин“, након што је доказано да је у једној тегли тог производа пронађена салмонела. Због тога су из продаје повучени сви производи под тим именом.
Пре пола године повучене су плочице са укусом кекса и слатке павлаке „дас гесунде“ јер су у појединим паковањима тог слаткиша пронађени делови четки за чишћење производног погона.

Спорне су биле и „алнатура ЕKО лоптице од проса“ и „алнатура ЕKО лоптице од проса с кикирикијем“. Редовним испитивањем производа утврђено је присуство тропан алкалоида. Та супстанца може узроковати поремећај парасимпатичког нервног система као што су: убрзан рад срца, сувоћа уста, опуштање глатке мускулатуре црева, мокраћног тракта и жучне кесе.

Још један забележен случај опасне хране у ДМ-у десио се када су из продаје повучене воћне кашице за бебе „babykost frucht & joghurt früchteallerlei“.

У појединим паковањима те дечје хране пронађени су комадићи стакла, због чега је из продаје повучена цела серија.

Бактерија салмонела најчешће доспева у организам једењем сировог или недовољно куваног меса, јаја или производа који настају од јаја. Људи заражени салмонелом имају пролив, грозницу и стомачне грчеве у периоду од осам до 72 сата од конзумације заражених намирница. Већина здравих људи се опорави за само неколико дана, без посебног третмана.
Међутим, у неким случајевима – а нарочито код деце, трудница, старијих особа и људи нарушеног имунитета – пролив повезан са салмонелом може бити толико дехидрирајући да је потребна брза лекарска помоћ. Kомпликације опасне по живот такође се могу појавити уколико се инфекција прошири ван црева.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*