У Думи поднет предлог да руска химна поново буде „Боже, чувај цара“

0

Посланици Либерално-демократске партије поднели су Државној думи нацрт закона у коме се предлаже да се постојећа химна РФ замени химном царске Русије „Боже, чувај цара“.

Како наглашавају иницијатори законског предлога постојећа химна Русијо, света наша државо има оригиналу музику и прерађен текст совјетске химне, који никада по њиховом мишљењу, није постао симбол око кога би се ујединила већина Руса.

Без обзира на то што многи руски грађани актуелну химну дубоку поштују, управо је царска химна оличење поноса на славне победе и симбол велике земље са великом историјом, сматрају иницијатори предлога, преноси РИА Новости.

Они верују да би увођење нове државне химне омогућило да се постигне историјски континуитет и испоштује и сачува сећање на више од хиљаду година дугу историју земље, која укључује и монархистичко и совјетско раздобље.

Химна „Боже чувај цара“ била је у употреби од 1834. године и ступања на снагу одговорајућег указа цара Николаја Првог па до фебруара 1917. године и пада монархије.

Усвајање федералног уставног закона оживело би историјске руске државне симболе, дало им на значају, учврстило јединство народа и сверуску грађанску самосвест, довело до раста патриотског расположења руских грађана, омогућило обнову традиције прошлих векова и још више ојачало позиције Руске Федерације, истичу посланици.

ruskarec.ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*