U Francuskoj vanredno stanje još tri meseca, mobilisano 100.000 vijnika!

0

Predsednik Francuske Fransoa Oland je u obraćanju novinarima rekao da je povukao prvobitnu odluku da vanredno stanje ukine 26. jula i produžio ga je na još tri meseca

Francuska mobiliše još 10.000 vojnika koje će rasporediti širom zemlje. Najavljeni pojačani napadi francuske avijacije u Siriji i Iraku, javili su francuski mediji posle Olandovog govora.

On je ranije u četvrtak rekao da vanredno stanje ne može biti više na snazi i da će ga ukinuti, nakon nešto više od osam meseci, 26. jula.

Na kratkoj konferenciji koju je održao nešto pre 4 sata po srednjoevropskom vremenu, saopštio je da među stradalima ima i dece. Naveo je da se ne može negirati da je u pitanju teroristički napad.
– Francuska je ponovo napadnuta, strahota je ponovo udarila na Francusku, rekao je Oland. On je istakao da je napad izvršen na nacionalni praznik, koji je simbol slobode. Jasno je da mi moramo sve uraditi da se borimo protiv terorizma… Vozač kamiona je ubijen, ali moramo da vidimo da li on ima saradnike – naveo je.

On je najavio operacije najvišeg nivoa i produžio vanredno stanje na još tri meseca.
Ništa neće uništiti našu volju da porazimo terorizam, rekao je predsednik Francuske.

Zato sam odlučio da se održi visok nivo policijskih snaga, kao i da pozovem dobrovoljce iz vojske da se pridruže i pomognu policiji – dodao je.

Naveo je da će sve snage biti stavljene na raspolaganje porodicama žrtava i povređenima, i da je solidarnost već pokazana.

Cela Francuska nalazi se pred pretnjom od islamskog terorizma, moramo da pokažemo apsolutnu opreznost i odlučnost, dodao je.
– Mi ćemo ojačati naše napore u Siriji i Iraku protiv onih koji nas napadaju na našem tlu – rekao je predsednik Oland.

Najavio je da će Nicu posetiti danas, kako bi bio tu da podrži građane.

Informer

POSTAVI ODGOVOR

*