U globalnoj trci za retkim metalima Kina osvojila zlato

0

Kao što nafta i gas dižu “cenu“ nekoj državi u veku nafte, što je slučaj sa Saudijskom Arabijom, zemlje koje dominiraju proizvodnjom metala će imati sličan značaj u doba retkih metala.

Retki metali, koji se proizvode u ograničenim količinama i često u samo nekoliko zemalja, imaju važnu ulogu u novoj generaciji proizvoda za skladištenje energije, luminescenciju i efikasnije proizvode. “Teslina“ vozila, “ajfon“, “Boingove“ 787-ce, pa čak i noćni viziri se oslanjaju na specifičnosti mnoštva teških-za-izgovoriti opskurnih metala.

Zbog globalne eksplozije “haj-tek“ čarobnjaštva, proizvodi se više metala iz periodnog sistema elemenata nego ikada ranije. A pošto je za “zelene“ proizvode potreban veliki broj retkih metala, nije preterivanje kada se kaže da sudbina čitave planete zavisi od ovih materijala.

Za vreme Olimpijskih igara, države svoj međunarodni status mere po broju osvojenih medalja: zlatnih, srebrnih i bronzanih. Ali, za geopolitički položaj države i sudbinu naroda, daleko su važniji neki drugi “spiskovi metala“.

Da bismo ilustrovali koliko je koja država uspešna, napravili smo dve infografike koje prikazuju najvažnije promene na listi najvećih svetskih proizvođača retkih metala u periodu od 1970. do 2015 godine, na kojoj su označeni prvi, drugi i treći najveći proizvođač važnih i manje važnih tehnoloških metala

screenshot_1

Iz ove tabele se da uočiti da je u trkama za retkim metalima Kina bila najuspešnija. Imala je i “geološku sreću“, ali je uspela i da u dužem periodu proizvodi retke metale po nižim cenama nego druge države. Takođe, obezbeđivanje stabilnih izvora sirovina izvan Kine je cilj dva istraživačka projekta, SoS RARE i HiTech AlkCarb.

screenshot_2

Za razliku od Saudijske Arabije, koja se bogati prodajom svojih resursa, Kina želi da zarađuje razvijajući prerađivačku industriju – na primer, tako što će pametne telefone praviti od delova domaće proizvodnje, primenjujući industrijsku strategiju Made in China 2025. Takvi resursi će joj potom omogućiti da proizvodno bude još silnija.

POSTAVI ODGOVOR

*