У Хрватској оскрнављена православна светиња, ево шта су написали на тек обновљеној цркви

0

На свим странама тек окречене и обновљене православне цркве Светог Георгија у месту Жегар у северној Далмацији великим словима исписано је „ХДЗ“.
Председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је да је ово још једна у низу провокација у последње време у Жегару, које је било чисто православно село и у којем ни данас нема других националности, посебно не Хрвата.

„За ХДЗ не могу рећи да је усташки симбол, али одакле у православном селу, на православном гробљу, на православној цркви, ако није провокација? Када се каже ХДЗ Срби то схватају као усташку поруку, као и ону „За дом спремни“. Многи не праве разлику“, каже Штрбац.

Он је подсетио да је у последње време било много провокација као што је одлазак Хрвата у Блајбург под покровитељством Сабора, затим у недељу, за време одржавања локалних избора, одлазак целог руководства Хрватске, на челу са председником државе, на мису у част Алојзију Степинцу.
„Све су то поруке Србима да нису пожељни у Хрватској. То се посебно уклапа у ригорозно спровођење закона о пребивалишту и незаконито брисање Срба из пребивалишта“, указује Штрбац.

РТРС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*