У Ирској изгласан закон о легализацији абортуса

0

Грађани Ирске изгласали су либерализацију једног од најоштријих закона у свету који се тиче абортуса, показали су резултати излазних анкета након референдума у тој земљи.

Према подацима ирске агенције за истраживање тржишта Ипсос МРБИ, више од две трећине грађана је у петак гласало за легализацију абортуса.
Гласачи су у овој нацији, некада дубоко приврженој начелима католичке цркве, подржали либерализацију закона са 68 наспрам 32 одсто гласова показују резултати излазних анкета, преноси Ројтерс.

„Хвала свима који су данас гласали. Демократија је у акцији. Изгледа као да ћемо сутра направити историју“, навео је у петак на свом Твитеру налогу премијер Ирске Лео Варадкар.
Ирска министарка културе Јозефа Мадиган на Твитеру је поручила да „нису званични резултати, али изгледају добро“.

Пребројавање гласова почиње данас у јутарњим часовима.
Министар правде Чарли Фланаган ове резултате је описао као „још један велики корак напоље из мрачне прошлости“.
Он је овај референдум означио као шансу која се пружа једном у генерацији, а гласачи су одговорили са, како је пренела државна телевизија, излазношћу која спада међу највеће на референдумима у тој земљи.

Грађани су на референдуму били упитани да ли желе да се поништи амандман на устав из 1983, који нерођеном детету и мајци пружа једнако право на живот.
Забрана абортуса у тој земљи је делом укинута 2013. године, и то само у случајевима када је живот мајке угрожен.
Више од 3,2 милиона људи имало је право гласа на референдуму, а више од 100.000 новиг гласача регистровано је уочи гласања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*