U jedinicama Vojske Srbije proslavljen Badnji dan

0

U beogradskoj kasarni „Banjica 2” danas je svečano obeležen Badnji dan, gde je nakon božićne litije, upriličeno i osveštenje i nalaganje badnjaka.

Litiji su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, a učestvovali su i zaposleni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u toj kasarni. Badnjak je nosio pukovnik dr Saša Milutinović, načelnik Odeljenja za veru u Upravi za ljudske resurse Generalštaba.

Litiju je predvodio episkop šumadijski i vojni gospodin Jovan uz sasluživanje glavnog vojnog sveštenika majora Slađana Vlajića.

Uz čestitku „Mir Božiji, Hristos se rodi” obraćajući se okupljenima nakon ceremonije nalaganja  badnjaka, vladika Jovan je, govoreći o značaju ovog velikog pravoslavnog praznika, poručio prisutnima da današnji dan  u njihova srca i duše unese Hrista i da se „on iznova i uvek rađa u njima”.

Badnji dan, na sličan način, obeležava se danas i u drugim kasarnama Vojske Srbije.

U Komandi Kopnene vojske u Nišu,  po prvi put je održan svečani obred osveštenja i paljenja badnjaka. Carskim časovima, koje je služio vojni sveštenik Komande Kopnene vojske kapetan Đorđe Dimić, prisustvovao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, kao i brojni pripadnici ove komande.

Uz tradicionalni hrišćanski pozdrav „Hristos se rodi” komandant Kopnene vojske je poručio da je Božić najlepši hrišćanski praznik – dan pomirenja ljudi sa Bogom, praznik ljubavi i porodice.

U kasarni „Topčider” u Beogradu, nakon liturgije u paraklisu Svetog velikomučenika Teodora Tirona, položeni su badnjaci u prisustvu pripadnika vojske koji rade u ovoj kasarni i uz prigodnu besedu komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića.

Sveta liturgija služena je i u kapeli svetog Simona Monaha, u niškoj kasarni „Knjaz Mihailo” u prisustvu pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, 21. bataljona veze i Trećeg bataljona vojne policije. Svetu liturgiju služio je potporučnik Ivan Ganić.

Pripadnici komande i jedinica Druge brigade Kopnene vojske, na čelu sa komandantom brigade pukovnikom Željkom Kuzmanovićem, nakon svete liturgije prisustvovali su osveštanju i paljenju badnjaka u Kraljevu. Svečani obred osveštanja i paljenje badnjaka uz Svetu liturgiju održan je i u 21. pešadijskom bataljonu u kasarni „Stefan Nemanja” u Raškoj.

Liturgiji u hramu Svetog Nestora u komandi Prve brigade Kopnene vojske, koju je služio vojni sveštenik kapetan Đorđe Stojisavljević, prisustvovali su komandant brigade brigadni general Željko Petrović, pripadnici brigade i mnogobrojni gosti. Po tradiciji badnjak je uneo komandant brigade.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske na čelu sa brigadnim generalom Zoranom Luburom, rano jutros su u blizini Borinog brda kod Vranja, organizovali sečenje badnjaka. Liturgiju u kapeli Svetog Atanasija Velikog u kasarni  „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog” služili su vojni sveštenik potporučnik Vedran Kostić i sveštenik Eparhije Vranjske Dejan Škarić. Večeras će deo pripadnika sa porodicama učestvovati u paljenju badnjeg drveta.

MORS

POSTAVI ODGOVOR

*