У јеку тишине, процват нове ријалити звезде

0

У јеку тишине, одсуства слуха и опште медијске незаинтересованости, дана 28.02.2017.год. одлуком надлежногсуда у Новом Саду УКИНУТА ЈЕ МЕРА ПРИТВОРА једном од двоице нападача који су у ноћи 24/25.01.2017.год. у улициКисачкој у Новом Саду напали припадника жандармерије Бориса Јевросимова и његову супругу, те су га бруталнопретукли и нанели и жандарму и његовој супрузи тешке телесне повреде. Наравно о том немилом догађају било је речи обзиром да се након неколико дана у јавности појавио снимак са оближње камере, на коме је забележено седмоминутно иживљавање те двоице нападача иначе већ знаним полицији из ранијег периода.

 У образложењу те „судске одлуке“ наводи се следеће: Мера је замењена из разлога што је овом осумњиченом притвор раније био одређен само због постојања разлога узнемирења јавности, а утврђено је да је у међувремену опао интезитет узнемирења јавности због наведеног догађаја, те не постоји потреба за мером притвора, већ се сврха може остварити мером забране напуштања стана – куће. Указујемо и да, уколико осумњичени прекрши одређену забрану, против њега може бити одређена тежа мера.

Наравно произилазе сасвим логична питањаКАКО И НА КОЈИ НАЧИН СЕ МОЖЕ УТВРДИТИ ДА ЈЕ ЗА ПРОТЕКЛИХ НЕШТО ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА ОПАО ИНТЕНЗИТЕТ УЗНЕМИРЕЊА ЈАВНОСТИ…? – ДА ЛИ ГРАЂАНИ НАСТАЊЕНИ У ТОЈУЛИЦИ И ОСТАЛИ СТАНОВНИЦИ НОВОГ САДА КОЈИ СУ ПРЕГЛЕДАЛИ ТАЈ СНИМАК НЕ ОСЕЋАЈУ ВИШЕ УЗНЕМИРЕНОСТИ НИСУ ЗАБРИНУТИ ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ КАДА СУ СВЕДОЦИ ДА ПРИПАДНИК ПОЛИЦИЈЕ МОЖЕ БИТИ ТАКОПРЕТУЧЕН, УМАЛО ДО СМРТИ, А ДА ПОЧИНИЛАЦ ТОГ ОЗБИЉНОГ ДЕЛИКТА ДОБИЈЕ КУЋНИ ПРИТВОР…? – ЗАР СЕ ТИМЕ, КАО И СВИМ ДОСАДАШЊИМ, БЛАГИМ КАЗНАМА НЕ ОХРАБЉУЈУ И МОТИВИШУ И НЕКИ ДРУГИ ПОТЕНЦИЈАЛНИНАПАДАЧИ…? – ЗАРНАПАДАЧ НА ДРЖАВУ„, КАКО ТО ПОЛИТИЧАРИ УМЕЈУ РАДИ МЕДИЈСКЕ ПРОПАГАНДЕ ДАДЕКЛАРИШУ, ИДЕ У КУЋНИ ПРИТВОР…?

Свакако, тиме се наставља пракса „благе казнене политике према нападачима на полицајце“ и упркос Протесту полиције кога је дана 06.02.2017. у Новом Саду испред зграде Тужилаштва и Суда организовао Синдикат Српске полиције ССП са кога су послате јасне поруке надлежним органима, а и порука Министру унутрашњих послова. Један од упечатљивијих слогана на том протесту је свакако био и –АКО ЈЕ НАПАД НА ПОЛИЦИЈУ, НАПАД НА ДРЖАВУ, КОЛИКО ЈЕ ПУТА СРБИЈА ДО САДА УБИЈЕНА-.

Наравно, за разлику од два репрезентативна синдиката од којих један поводом свега „гласно ћути и неталаса“, док је други тренутно презаузет „неким другим протестима“ вероватно увидевши да је до сада „лаган“ усменим убећањима везаним за социјално-економски положај полицајца у друштву, већа подршка ССП-у на том протесту није пружена. Треба напоменути и да је Полицијски синдикални покрет ПСП директно подржао тај протест учешћем чланова Главног одбора, као и нерепрезентативни Независни полицијски синдикат Србије НПСС, Нови полицијско синдикални савез НПСС и други. Дакле ако у том немилом догађају и целој ствари постоји нека светла тачка, онда је то бар декларативни концензус нерепрезентативних синдиката полиције око суштинских проблема полицајаца.

Што се укидања притвора и наставка кућног притвора тиче, ето шансе да тај изгредник стекне и већу популарност међу обожаваоцима популарних ријалитија којима се промовишу и криминалци у последње време. Можда му тај „кућни притвор“ обезбеди адекватан амбијент и припрему за евентуално „одлагање извршења казне затвора“ која ће уследити ко зна кад’, а по узору на једног од популарнијих „момака са асфалта“ који је утабао стазу за своје младе симпатизере. Када кажемо „адекватан амбијент“ наравно мислимо на потребе за хиљадама-хиљадама склекова и трбушњака итд итд…

Како год, ПСП ће наставити са пружањем подршке ССП по питању даљих активности поводом овог случаја, а пре свега мислимо на евентуалне даље протесте. Повод више је и тај што се свакако ради о лошој поруци која се шаље омладини, ако се има у виду да у последње време управо ти ријалитији и промовисање искривљених друштвених вредности, узимају маха на електронским медијима који су наклоњенији криминалцима.

у    Н е г о т и н у
дана 01.03.2017.      

П р е д с е д н и к  -ПСП Игор Ђурђевић
ПСП инфо-

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*