У Македонију стижу Американци да „среде“ стање: Ји сутра у Скопљу!

Званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји први је западни дипломата који у Скопље долази после нереда у Собрању у којима је повређено стотинак особа, укључујући Зорана Заева, лидера СДСМ-а и Зијадина Селу, лидера Алијансе за Албанце. Ји ће се састати са свим значајнијим политичарима у Македонији.

0

Дипломатска офанзива усмерена ка смиривању страсти у Македонији, после „крвавог четвртка“ у Собрању почиње већ у недељу, када се у Скопљу очекује заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји.

Ји, који у распореду за недељу и понедељак има сусрете са председником Ђорђем Ивановим, новоизабраним председником парламента Талатом Џаферијем и лидерима водећих политичких странака: Николом Груевским, Зораном Заевом, Билалом Касамијем, Веселим Мехмедијем и Мендухом Тачијем.

Председник Иванов, претходних недеља, избегавао је сурете са међународним представницима, који су у Скопље долазили покушавајући да га убеде да промени одлуку и мандат за састав нове владе додели Зорану Заеву, који прикупио потписе 65 од 120 посланика у Собрању.

Иванов је негативан став према новој коалицији објашњавао „одбраном устава“, наглашавајући да је заједнички документ албанских странака, који ВМРО-ДПМНЕ назива „Тиранском платформом“, у ствари „документ стране земље донесен под вођством страног лидера“.

Из кабинета македонског председника још нема потврде састанка са представником Стејт департмента, али је Иванов раније у суботу, рекао да је „испразнио агенду“ како би са лидерима политичких странака покушао да пронађе решење кризе.

Страсти у Македонији нагло су спласнуле после излива насиља у Собрању, али је политичка криза настављена несмањеном жестином, пошто је Заев дао Иванову рок од десет дана да му преда мандат за састав владе, док је Груевски политичке ривале оптужио за покушај државног удара.

Американци, још од рата у Македонији 2001. године, имају значајну улогу у македонском политичком животу, па се од посете Хојта Брајана Јиа очекује део одговора на питање – да ли је македонску кризу уопште могуће ваљано решити.

За разлику од претходних америчких посланика у Македонији, попут Кристофера Хила или Филипа Рикера, Ји у Скопље долази после неуспешних покушаја европских званичника, Фредерике Могерини и Јоханеса Хана, да зауздају кризу насталу после децембарских парламентарних избора.

Његов задатак ће бити тежи и због чињенице да македонски ривали, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, чврсто стоје иза првобитних захтева – Заев тражи да му Иваанов одмах додели мандат за састав владе, док Груевски верује да би нови избори били најбољи начин за решавање кризе.

Раде МАРОЕВИЋ, РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*