У манастиру Светих Архангела код Призрена наставља се обнова

0

У манастиру Светих Архангела је и ове недеље, захваљујући поклоницима из Бачке епархије, капела Светог владике Николаја Жичког била испуњена народом. Свету Литургију су са архимандритом Михајлом, игуманом ове свете обитељи, служили и протојереј Жељко Тешић из Футога и протонамесник Брана Миловац из Бачке Паланке. По окончању Свете Литургије, отац Жељко се обратио окупљенима пригодном беседом у којој се у име свих који су дошли са њим из Бачке епархије (Футога, Бачке Паланке, Новог Сада, Апатина и других места) захвалио оцу Михајлу на великој љубави и гостопримству, рекавши да никада не смемо рећи да су Косово и Метохија изгубљени и да, колико год буде народа на овим просторима, ми треба да сачувамо и очувамо оно што су наши преци оставили.

„Срби се морају обожити, вратити се своме извору од кога смо се далеко удаљили“, рекао је отац Жељко и додао: „Све ово што се дешава је само један подстицај Божји за нас, да као народ, будемо бољи и утврдимо се у вери. Јер само тако можемо очекивати да једнога дана као у доба Немањића поново ходимо овом светом земљом“.

Отац Михајло је заблагодарио гостима рекавши да њихове посете много значе и да је велики благослов што је изграђен овај народни конак у Светим Архангелима у којем могу да се одморе и преноће они који долазе у Призрен. Захваљујући Богу, а по благослову владике Теодосија, кренула је и обнова цркве Светог Николе у манастирској порти, и ако Бог да да се изградња уз помоћ добрих људи и заврши у догледно време:

„Браћо и сестре, хвала вам што сте дошли и што нисте од оних који мисле да је на Косову и Метохији све пропало. Ви сте сведоци да није све пропало, да није готово, да нисмо џаба радили конак, да имамо народ где примати, а ако Бог да, тај народ ће обновити и цркву, чија је обнова почела са благословом владике Теодосија од 26. јула ове године. Видите да се ради, ево зидамо већ месец дана, и оно што смо планирали остварује се корак по корак, и црква ће да се направи, јер каже наш народ да оно што се почне и заврши се, па ће Бог дати да тако буде и са нашом црквом“.

Отац Жељко и поклоници из Бачке епархије су у оквиру посете Косову и Метохији у суботу обишли Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Велику Хочу, Зочиште, Свете Архангеле, а после недељне литургије и Богородицу Љевишку, храм Светог Ђорђа, и Богословију у Призрену, затим Грачаницу, Газиместан и манастир Бањску.

Истога дана, само у поподневним часовима, у манастир Свете Архангеле стигао је и епископ Рашко призренски, г. Теодосије, са игуманом манастира Дечана архимандритом Савом, професорима и ђацима призренске Богословије ,,Свети Кирило и Методије“. Они су недељну литургију служили у храму Светог Ђорђа у Призрену где су се и помолили Богу за благословен рад и труд ђака и професора Призренске Богословије у новој школској години. По вишедеценијској традицији, у Свете Архангеле су скупа дошли да одслуже помен на гробу великог српског цара и ктитора Светих Архангела из рода Светих Немањића, цара Душана. Овога пута су помен служила двојица свештеника који су са још седморицом својих колега дошли из разних епархија СПЦ, у Призрен, како би литургијски обележили педесетогодишњицу од завршетка Призренске Богословије.

По завршетку помена, сусрет некадашњих матураната и садашњих првака ове Богословије забележен је и фото-апаратима. Отац Михајло је у порти приредио послужење за све, а свештеници су са владиком Теодосијем и ђацима поделили успомене из оног времена њиховог школовања у Призрену.

Један од свештеника, који је са колегама и супругом дошао да тај велики јубилеј прослави молитвено у Призрену, прота Лука Јовић, присетио се и давне 1961. године, када је у Призренску Богословију дошао из свог места рођења Пакленице Доње код Добоја. По завршетку Богословије, рукоположен је у Богородичиној цркви у Тузли, од владике Лонгина Томића, а цео животни век провео је као свештеник на четири парохије у Тимочкој епархији. Данас своје пензионерске дане проводи у Доњем Милановцу. Са својим колегама је долазио и на тридесет година од матуре, а ево и сада на педесет.   Призрен је у њему пробудио нека сећања из времена школовања у Богословији, а сећа се и првог доласка у Свете Архангеле:

„Први пут сам дошао у Свете Архангеле 01. септембра 1961. године када смо са професорима и осталим ђацима посетили гроб српскога благочестивога цара Душана. Ето, потрефило се да и данас, дођемо овде, после 55 година од уписа у Богословију и да се заједно са садашњим њеним ђацима и професорима поклонимо сенима цара Душана, да поменемо и наше професоре, између осталих, два епископа: Методија Муждеку и Доментијана Павловића званога Деку, и наше професоре оца Милуна, оца Душана, оца Десимира протосинђела, чије се тело налази у Пећкој Патријаршији, српској лаври и многе друге из ове Богословије који су се упокојили… Ето, дошло је нас пет из генерације и још четворица су нам се придружила, неки су са попадијама, а неки сами. Драго ми је да смо после толико година у Светим Архангелима који су имали своју бурну историју. Знамо да је камен одавде однет и од њега изграђена Синан-пашина џамија у Призрену. Сада су овде и конаци, то је за мене новина, саграђени су једном, па попаљени, па опет саграђени и, једноставно, лепо је, али ја сам изненађен како је велики Васкрс Богословија доживела. Исти је срж Богословије, липа са улазом, ректоратом и зградом Симе Игуманова, а остало су неке доградње, проширења, све је уређено у мермеру, савремено све, да ова деца и поред најтежих политичких превирања на Косову и Метохији, светој српској земљи, имају бар неке услове о којима ми нисмо могли ни сањати у наше време. Нас је у једној спаваони спавало по педесет, а они су сада само по двојица, а негде је чак и један сам. Заслуга највише припада владици Теодосију, који се трудио да се то обнови, уради… И ја бих волео да се сретнемо овде опет, кроз пет година, да обележимо још један јубилеј – 60 година од уписа Богословије“, рекао је отац Лука Јовић у Призрену.

Извор: www.pravoslavie.ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*