У најужем избору шест радова за споменик Ђинђићу

0

Жири за избор рада на основу којег ће бити изграђен споменик Зорану Ђинђићу завршио је први круг жирирања и одабрао шест од укупно 40 пристиглих радова, сазнао је Танјуг

Градски менаџер Горан Весић каже да се Град Београд поноси тиме што је 40 уметника учествовало у првом кругу конкурса за подизање споменика Ђинђићу.

„Жири је изабрао шест најбољих радова и сада чекамо октобар, када ће се доделити награде и изабрати најбољи рад који ће се реализовати”, рекао је Весић Танјугу.

Он подсећа да се споменик Ђинђићу подиже на предлог председника Србије Александра Вучића и додаје:

„Подизање споменика Зорану Ђинђићу не представља само чин поштовања према човеку који је убијен као премијер на прагу Владе, већ и цивилизацијски искорак за наше друштво оптерећено поделама”, рекао је Весић.

Градски архитекта Милутин Фолић каже да ће се споменик налазити на новоуређеном Студентском тргу, за који је пројекат радио председник жирија за одабир споменика, Борис Подрека, за којег каже да је „један од највећих архитеката данашњице”.

Он је нагласио да је жири састављен од еминентних личности међу којима су, поред Подреке, и сликар Влада Величковић, словеначки вајар Мирсад Бегић и други.

„Очекујмо да се у другом кругу нека од предложених решења издвоје и да их видимо реализоване на тргу”, рекао је Фолић.

Како је објаснио, да би се то догодило, на Студентском тргу ће до краја године бити измештени тролејбуси, почетком следеће године почеће изградња гараже са 700 места која ће се налазити испод трга, а изнад ње биће изграђен трг на коме ће се, насупрот Његошу, налазити споменик Ђинђићу.

„Архитекта Подрека је позиционирао положај споменика следећи макро и микро визуру, што ће омогућити да се споменик види и из правца Трга републике и из правца Калемегдана, односно из две међусобно веома удаљене тачке”, наводи Фолић.

Према његовим речима, куриозитет је то што се на замишљеној линији која повезује споменике Његошу и Ђинђићу налази и стан у коме је Ђинђић живео.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*