U najužem izboru šest radova za spomenik Đinđiću

0

Žiri za izbor rada na osnovu kojeg će biti izgrađen spomenik Zoranu Đinđiću završio je prvi krug žiriranja i odabrao šest od ukupno 40 pristiglih radova, saznao je Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da se Grad Beograd ponosi time što je 40 umetnika učestvovalo u prvom krugu konkursa za podizanje spomenika Đinđiću.

„Žiri je izabrao šest najboljih radova i sada čekamo oktobar, kada će se dodeliti nagrade i izabrati najbolji rad koji će se realizovati”, rekao je Vesić Tanjugu.

On podseća da se spomenik Đinđiću podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodaje:

„Podizanje spomenika Zoranu Đinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer na pragu Vlade, već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama”, rekao je Vesić.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da će se spomenik nalaziti na novouređenom Studentskom trgu, za koji je projekat radio predsednik žirija za odabir spomenika, Boris Podreka, za kojeg kaže da je „jedan od najvećih arhitekata današnjice”.

On je naglasio da je žiri sastavljen od eminentnih ličnosti među kojima su, pored Podreke, i slikar Vlada Veličković, slovenački vajar Mirsad Begić i drugi.

„Očekujmo da se u drugom krugu neka od predloženih rešenja izdvoje i da ih vidimo realizovane na trgu”, rekao je Folić.

Kako je objasnio, da bi se to dogodilo, na Studentskom trgu će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, početkom sledeće godine počeće izgradnja garaže sa 700 mesta koja će se nalaziti ispod trga, a iznad nje biće izgrađen trg na kome će se, nasuprot Njegošu, nalaziti spomenik Đinđiću.

„Arhitekta Podreka je pozicionirao položaj spomenika sledeći makro i mikro vizuru, što će omogućiti da se spomenik vidi i iz pravca Trga republike i iz pravca Kalemegdana, odnosno iz dve međusobno veoma udaljene tačke”, navodi Folić.

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što se na zamišljenoj liniji koja povezuje spomenike Njegošu i Đinđiću nalazi i stan u kome je Đinđić živeo.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*