У немачкој сваки десети радник прима мање од „минималца“

0

Према студији фондације Ханс Беклер, многа предузећа у Немачкој плаћају своје запослене мање од прописане минималне суме од 8,5 евра по сату. То је повреда Закона о минималном приходу.

Према овом истраживању (подаци се односе на 2016. годину), суму испод „минималца“ прима укупно 2,7 милиона људи, односно, сваки десети радник! Највећи број предузећа у којима владају такви услови нема ни раднички савет, ни синдикат – 18,6 одсто запослених у таквим фирмама зарађује мање од 8,5 евра на сат. У фирмама у којима постоји неко ко заступа права радника, има само 3,2 одсто таквих запослених.

Резултати истраживања фондације Ханс-Беклер се не поклапају са „званичном статистиком“ према којој је таквих радника 2016. године било „само“ 1,1 милиона.

Повећање броја истрага је дало резултате

Највише радника плаћених испод норме ради у приватним домаћинствима (43%), где је и најтеже контролисати да ли се послодаваци придржавају закона; следе хотели и угоститељски објекти (38%) и трговина на мало (20%). Испод норме су чешће плаћене жене него мушкарци, а лошије од осталих пролазе и радници са нижим степеном образовања.

Немачки савез синдиката је изразио огорчење због ових података и чињенице да се заобилазе законске одредбе о минималном приходу. Подаци из студије би „требало да натерају одговорне политичаре и представнике радника да поцрвене“, „посебно оне који се залажу за изузетке од правила које прописује закон“, рекао је члан председништва Савеза Штефен Kерцел.

Немачко министарство финансија је недавно саопштило да су предузећа током 2017. године платила више од 4,2 милиона евра као казну због повреда Закона о минималном приходу. У вези с тиме је покренуто око 2500 истрага а у сваком другом случају су плаћане казне. У 2016. години, покренуто је нешто мање од 1700 истрага, а укупна висина разрезаних казни је износила 1,5 милиона евра.

Уписује се лажно радно време

Један од аутора студије, Торалф Пуш, наводи и пример једне позитивне тенденције: и поред повреда закона, тај Закон је допринео побољшању положаја многих радника: у угоститељству и хотелијерству су по увођењу обавезног минималног прихода плате повећане за 9,9 одсто а у трговини на мало – за 11,4 одсто.

Фондација Ханс Беклер преноси да је заобилажење закона у 2015. и 2016. години „олакшано тиме што су контроле биле недовољне“. Тек у првом полугодишту 2017. број контрола које спроводи Финансијска контрола за рад на црно (ФKС) се повећао за 40% у односу на поменуте године. Зато Фондација препоручује да се контролним органима стави на располагање више особља. Осим тога, она наглашава да је „прекомерно и погрешно документовано радно време“ један од најчешћих начина да се изигра постојећи Закон, те да је потребно преиспитати регулативе о документовању радног времена.

 

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*