У Новом Саду одржан „Помен за демократију у Србији која је убијена на председничким изборима у априлу”

БИЛИ ОБУЧЕНИ У ЦРНИНУ, ПОЛАГАЛИ СВЕЋЕ НА КРСТ ИМАЛИ МИНУТУ ЋУТАЊА, АЛИ ИХ БИЛО НЕ КОЛИКО ДЕСЕТИНА САМО

0

НЕКОЛИКО десетина грађана Новог Сада извело је данас са групом студената и младих перформанс који је представљао „помен за демократију у Србији која је убијена на председничким изборима у априлу”.

Учесници перформанса били су обучени у црнину, положили су цвеће на крст који је био постављен на централном делу Трга слободе и одржали минут ћутања.

„Удовица у црном” поделила је учесницима и црни флор који су могли да закаче на гардеробу, а са разгласа је пуштен „Реквијем” Волфганга Амадеуса Моцарта.

„Александре Вучићу, ми долазимо, носимо пиштаљке и слободу. Не бојимо те се, желимо слободну Србију у којој нема места за тебе”, поручили су окупљени на Помену.

Студент Милован Николић рекао је у „посмртном говору” да је демократија убијена 2. априла током председничких избора „уценама, застрашивањем и крађом”.

„На председничким изборима у Србији није победила воља грађана, већ насилништво, застрашивање и уцене. Демократију смо на улицама испраћали скоро месец дана, неки у црвеном, неки у жутом, да бисмо овај дан сви дочекали у црном”, поручио је Николић.

Он је оценио да је онај човек који је наложио убиство демократије у Србији (Александар Вучић), данас изјављује да је „демократски вођа једне слободне земље”. „Александре Вучићу – убицо! 2. априла, пре 40 дана, у Србији је убијена слободна воља грађана”, рекао је Николић.

Према његовим речима, „на згаришту те смрти” грађани ће имати прилику да на локалним изборима у Београду, а затим и на могућим парламентарним изборима изграде „друштво слободно од утицаја криминала и нелустрираних политичара”.

„Да би Вучић постао председник, Влада мора пасти. Не дозволимо да Србија остане у мраку, морамо се борити против овога и само наше присуство овде показује да не желимо да се предамо”, рекао је Николић.

Позив је на друштвеним мрежама објавила група која је у Новом Саду организовала први протест због изборних неправилности дан након избора, који се касније претворио у вишенедељне протесте “Против диктатуре”.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*