У Подгорици одржан Четврти Монтенегро Прајд!

Скуп чији је слоган "Подршка - породична вредност" обебеђивале су јаке полицијске снаге, мада у мањем броју него прошлих година, а саобраћај у центру града био је затворен

0

ЧЕТВРТИ Монтенегро прајд, који је у суботу у Подгорици окупио око 200 људи, завршен је без инцидената. Скуп, чији је овогодишњи слоган „Подршка – породична вредност“, су обебеђивале јаке полицијске снаге, мада у мањем броју него прошлих година, а саобраћај у центру града био је затворен. Шетња учесника прајда прошла је по плану организатора, а манифестацији су присуствовали и политичари, дипломате, као и чланови цивилног сектора.

Председник Управног одбора „Квир Монтенегро“, Данијел Калезић, поручио је да је учесницима скупа најважнија подршка породице. – Овим прајдом тражимо подршку оних до којих нам је највише стало – од очева, мајки, браће, сестара, родбине – рекао је Калезић, додајући да ЛГБТ особе нису другачије од осталих и да је потребно да и они имају прави породични однос.

Министар за људска и мањинска права, Мехмед Зенка, казао је да тај владин ресор намерава да настави сарадњу са свим битним актерима друштва у циљу постизања једнаке вредности за све. – Друштво је развијено колико и његова свест, а људи су јаки онолико колико поштују слабије. Нико од нас није позван да суди другом – поручио је Зенка, додајући да Влада има добар стратешки оквир и да ова област иде планираном динамиком.

Учесници прајда носили су заставе дугине боје и Европске уније, као и транспаренте „Једнакост свима“, „Сви за породицу, породица за све“, „Учимо да нас не уче предрасуде“… Након шетње, програм је укључивао и Матине за децу, Фуд и арт маркет, изложбу фотографија, као и журку учесника прајда и пријатеља ЛГБТ заједнице.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*