У Подгорици протест протест чланства у НАТО!

0

Покрет „Слобода народу“ данас ће, поводом 18 година од почетка агресије НАТО пакта на СР Југославију, одржати протестни скуп у Подгорици против уласка Црне Горе у Алијансу, те одати почаст невино страдалим грађанима.

Предсједник Покрета „Слобода народу“ Бошко Вукићевић подсјетио је да је током 78 дана интензивних ваздухопловних удара НАТО-а погинуло 2.500 људи, од којих 557 цивила, док је 12.500 рањено.

Он наводи да је употреба оружја са осиромашеним уранијумом проузроковала драматичан раст канцерогених обољења код становништва Црне Горе и Србије о чему независна и стручна истраживања тек треба да буду обављена.

„Материјална штета у НАТО бомбардовању СРЈ је огромна. Тадашња власт је процијенила да је ријеч о око 100 милијарди долара, док је Г17 процијенила на 29,6 милијарди долара. Након доласка неке нове власти у Црној Гори, потребна је најприје озбиљна, комисијска расправа о висине одштете коју НАТО мора да плати правном сукцесору СР Југославије, као и породицама жртава“, наводи Вукићевић.

Он сматра да је у току процес прекомпозиције међународних односа, као и прерасподјеле моћи и утицаја глобалних чинилаца.

„Један од показатеља је и то што амерички предсједник Доналд Трамп тренутно игнорише понизну молбу црногорског режима да Црна Гора буде примљена у НАТО“, наводи Вукићевић у саопштењу.

Он истиче да се слободни грађани Црне Горе на такав развој међународне ситуације не смију ослањати, већ морају бити свјесни чињенице да је спречавање уласка земље у НАТО и очување неутралности у њиховим рукама.

„Већина која је против НАТО савеза једина је неспорна у Црној Гори и народ мора онемогућити било који насилан или преварантски покушај власти да угура земљу у западну војну алијансу. Протестни скуп Покрета `Слобода народу` представља манифестацију суверене воље народа“, наводи се у саопштењу.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*