У политици морала нема: Бугарска тражи обнављање пројекта Јужни ток!?

0

Софија – Бугарски председник Румен Радев покушаће током сусрета с руским колегом Владимиром Путином да издејствује обнављање пројекта гасовода „Јужни ток“, који је Бугарска 2014. године срушила, али овога пута под именом „Бугарски ток“.

Сусрет два председника најављен је за понедељак.

Бугарски председник тврди да га у тој жељи подржава Европска унија, по чијем налогу и налогу САД, Бугарска је срушила пројекат „Јужни ток“.

„Бугарска је заинтересована да постане енергетски центар Југо-источне Европе што такодје значи да постане транзитна држава за природни гас. Што се тиче испорука гаса из Русије, сматрам, да су Бугарској потребне директне испоруке руског гаса преко Црног мора. Назовимо то Бугарски ток“, рекао је Радев како га цитира руски лист Комерсант.

„Такав став диктира здрав разум и захтеви енергетске бебедности и ефикасности, како Бугарске тако и целе Европске уније”, додао је Радев.

Радев, како га препричавају руски медији, не види никакве разлике измедју ових тежњи Бугарске и жеље Немачке да гради гасовод Северни ток 2.

„Бугарска је чврста у намери да ојача своје позиције регионалног дистрибутивног центра за гас, и Европска унија нас у томе подржава. Европа је доделила бесповратних 920.000 евра за предпројектне трошкове“, рекао је Радев.

„Најбезопаснији, најпоузданији и најјефтинији пут је директан пут. Посебно кад се ради о испорукама допунских количина руског природног гаса у Бугарску, Србију, Мадјарску, Аустрију и на север Италије“, рекао је Радев.

Економске вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*