У понедељак почиње ново суђење за паљење амбасаде САД

Почетак поновљеног суђења оптуженима за паљење америчке амбасаде 2008. године у Београду после митинга "Косово је Србија" заказан је за понедељак 6. март

0

Почетак поновљеног суђења оптуженима за паљење америчке амбасаде 2008. године у Београду после митинга „Косово је Србија“ заказан је за понедељак 6. март.

Суђење се понавља по налогу Апелационог суда у Београду који је прошле јесени укинуо првостепену пресуду због неразумљивости и противуречности.

Укинутим делом пресуде оптужени су били осуђени на условне казне од шест до 10 месеци затвора због тешког кривичног дела против опште сигурности, док је за неколико њих Апелациони суд потврдио казне због насилничког понашања.

На оптуженичкој клупи у понедељак ће се наћи Дејан Вучковић, Ђорђе Томин, Никола Косановић, Филип Бацковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас.

Они су оптужени да су испред објекта амбасаде Сједињених АмеричкихДржава „опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима“.

Терете се да су након митинга испред Скупштине Србије „Косово је Србија“, око 18.30 часова организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Новосађанин Зоран Вујовић.

Амбасада САД у овом поступку није тражила одштету, као ни породица Вујовића, који је изгорео у пожару у амбасади.

Више јавно тужилаштво у Београду је пре три године покренуло преистражни поступак о томе ко је и какве пропусте у полицији направио током и након обезбеђивања митинга „Косово је Србија“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*