У првој половини године откривено 74 ХИВ позитивних

0

У Србији је у првој половини године ХИВ дијагностикован код 74 особе, док је током прошле године ХИВ регистрован код 178 особа, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић

Векић је на скупу уочи Светског дана борбе против АИДС-а, у организацији Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом, подсетио да је током прошле године највише новодијагностикованих било у новембру и децембру, те да се очекује да ће и ове године број новодијагностикованих бити исти.

Он је подсетио да је од 1985. године, када је регистрован први заражени до данас, у Србији откривено 3.389 особа инфицираних ХИВ-ом, а да су умрле 1.194 особе.

– Суочавамо се са тим да се сваке године све више млађих људи открива са ХИВ инфекцијом. Доминантан број новооткривених је старости од 20 до 49 година – рекао је Векић.

Он је подсетио да се тестирање на ХИВ током целе године бесплатно и анонимно обавља у 23 здравствене установе, а да се заражени лече у четири клиничка центра у Београду, Новом Саду, Kрагујевцу и Нишу.

Зараженима је, како каже, на располагању 18 лекова за антиретровирусну терапију и четири лека новије генерације за оне пацијенте који су резистентни.

Држава је, подсећа он, током прошле године само за терапију инфицираних издвојила 935.602 динара.

Он је додао да се ради буџет за наредну годину и да ће се трудити да за дијагностику и лечење заражених ХИВ-ом буде исто или више новца из буџета.

Доктор Јован Ранин из Kлинике за инфективне и тропске болести рекао је да је данас много лакше живети са ХИВ-ом него осамдесетих година и да је то стање које може да се држи под контролом.

Зараженим пацијентима на располагању је, како каже, најсавременија терапија, али проблем представља праћење ефеката те терапије.

– Честе су несташице реагенаса. Поред тога што имамо светску терапију, неопходно је да и праћење ефеката терапије буде боље – нагласио је он.

Представница УСОП-а Виолета Анђелковић каже да се заражени и даље суочавају са дискриминацијом, те да је то посебно изражено у здравственим установама и установама социјалне заштите.

– На здравственој документацији заражених и даље великим словима стоји ХИВ позитивни или позитивни на хепатитис – нагласила је она и додала да заражени не могу да остваре одређена права јер су позитивни.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*