У САД обележена годишњица напада изведених 11. септембра 2001. (фото)

0

Њујорк – Сједињене Америчке Државе су обележиле 16. годишњицу терористичких напада Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон у којма је 11. септембра 2001. погинуло скоро 3.000 људи.


(Фото Ројтерс)

У Њујорку, код места на коме су биле куле близнакиње Светског трговинског центра, рођаци жртава носили су слике и читали имена преминулих, пренео је Асошијетид прес (АП). Церемонија, на којој је било око 1.000 људи, почела је минутом ћутања и звонима. После тога су традиционално прочитана имена погинулих.


(Фото Ројтерс)

Амерички председник Доналд Трамп предводио је одавање поште жртвама у Вашингтону. Трамп и прва дама Меланија су испред Беле куће минутом ћутања одали пошту за скоро 3.000 људи који су погинуили пошто су терористи из Ал Каиде отели авионе и усмерили их на Светски трговински центар у Њујорку и Пентагон у Вашингтону, док је један авион пао у Пенсилванији.


(Фото Ројтерс)

Одавање почасти у Белој кући је одржано у 8.46 када је први авион ударио у куле близнакиње у Њујорку 2001. године. Трамп и његова супруга су такође учествовали на церемонији у Пентагону коју су предводили министар одбране Џим Матис и начелник Здруженог генералштаба САД Џозеф Данфорд.

(Фото Ројтерс)

Потпредседник САД Мајк Пенс представљао је администрацију на церемонији у Шанксвилу у Пенсилванији где је пао авион, пошто су путници сазнали за терористичке нападе и онемогућили терористе да изведу још једна напад на Вашингтон где су мете били Конгрес и Бела кућа. (Бета)

Трамп: Америка се не може застрашити

Вашингтон – Америка се не може застрашити, а они који то покушају придружиће се дугој листи поражених непријатеља који су се усудили да тестирају нашу нарав, упозорио је данас председник САД Доналд Трамп у Пентагону, једном од три места који су били мета терористичких напада 11. септембра 2001. године.

На првој комеморацији годишњице напада, коју је предводио у својству председника, Трамп је нагласио да сви грађани САД тугују за сваким од скоро 3.000 живота, колико је изгубљено у терористичким нападима пре 16. година.


(Фото Ројтерс)

Трамп је оценио да је тај напад био гори од јапанског напада на Перл Харбор током Другог светског рата јер су мета били цивили, преноси АП. Он је обећао да се тако нешто никада неће поновити.

„Терористи који су нас напали мислили су да могу да усаде страх и ослабе наш дух, али Америка се не може застрашити и они који то покушају придружиће се дугој листи поражених непријатеља који су се усудили да тестирају нашу нарав”, рекао је Трамп у Пентагону, где су му се придружили министар одбране Џејмс Матис и начелник Генералштаба америчке војске Џозеф Данфорд.


 (Фото Ројтерс)

Он је додао да је Америка уједињена и да „ниједна сила на свету нас не може раставити”. Минутом ћутања и оглашавањем звона у 08.46 сати по локалном времену данас је почело обележавање 16 година од терористичких напада у САД на месту где су се налазиле две куле близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку.

Комеморација је почела у веме када је авион који су отели терористи ударио у северну кулу Светског трговинског центра. Пошта је минутом ћутања одата и у Белој кући у присуству америчког председника Доналда Трампа и прве даме Меланије.

Терористи из редова Ал Каиде отели су 11. септембра 2001. године четири путничка авиона и њима извели самоубилачке нападе на Светски трговински центар у Њујорку, као и на Пентагон у Вашингтону. Четврти авион срушио се на пољу у Шенксвилу, у Пенсилванији. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*