У САД објављена антологија савремене српске поезије

0

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА и обимна књига Cat Painters: An Anthologу of Contemporarу Serbian Poetrу („Мачке сликари: антологија савремене српске поезије“), објављена је недавно у Америци, у издању куће Dialogs из Луизијане. Састављачи, Биљана Д. Обрадовић, песникиња, професор на Универзитету Гзејвијер у Њу Орлеансу и Дубравка Ђурић, песникиња и професорка на Факултету за медије и комуникације универзитета „Сингидунум“, одабрале су по неколико песама 71 песника.

Значају ове антологије, од чак 450 страна, доприноси и то што је предговор написао један од најзначајних савремених америчких песника Чарлс Бернстин, а својим рецензијама књигу су подржали угледни критичари, песници и професори Марџори Перлоф, Џером Ротенберг, Рејчел Блау ду Плезис, Ричард Џексон, Рон Силиман и Стефани Сандлер. Највећи део преводилачког посла урадила је Биљана Д. Обрадовић, а у књигу су укључени и преводи више од 30 угледних преводилаца.

– Рад на антологији трајао је око четири године, а англофоној али и светској публици желели смо да пружимо репрезентативан избор наших песника рођених између 1941. и 1981. године – каже за „Новости“ Дубравка Ђурић. – Антологија обухвата неколико тенденција присутних у српској поезији од седамдесетих година прошлог века до данас. Водиле смо се идејом да покажемо српску песничку сцену у свој њеној разноликости, од наративне поезије која се бави свакодневним стварима, преко поезије која трага за трансцеденцијом, до поезије која се усредсређује на песнички експеримент. Поред стихова и аутора који припадају доминантном току савременог српског песништва, укључили смо и маргиналне токове, као што су хаику поезија или песме у прози, као и песничке радове представница мањинских група.

Књигу, на чијој је насловној страни репродукција слике Милете Продановића, инспирисана аутопортретом Милене Павловић Барили, антологичарке су посветиле Чарлсу Берстину, који их је и повезао, и Чарлсу Симићу, који је уредио претходне две антологије српске поезије на енглеском.

НЕКОЛИКО ГЕНЕРАЦИЈА

У антологији је песмама заступљено неколико генерација песника, међу којима су: Вујица Решин Туцић, Јудита Шалго, Каталин Ладик, Љиљана Ђурђић, Стеван Тонтић, Слободан Тишма, Слободан Зубановић, Душко Новаковић, Радмила Лазић, Новица Тадић, Владимир Копицл, Братислав Милановић, Славољуб Марковић, Милован Марчетић, Милан Ђорђевић, Кајоко Јамасаки, Драган Јовановић Данилов, Дејан Илић, Марија Кнежевић, Ото Хорват, Ана Ристовић, Ненад Јовановић, Милена Марковић, Јелена Керкез, Ален Бешић, Енес Халиловић, Маја Солар…

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*