У славу јунака: Чувени Чајковски је свој најлепши марш компоновао у част српско-руске војске (ВИДЕО)

0

На данашњи дан 1876. године, у Москви је премијерно изведена композиција Петра Иљича Чајковског – Словенски марш или Српско-руски марш у Б-молу, опус 31.

petar-iljic-cajkovski-profimedia-1479399981-1037231

Чувена композиција је инспирисана догађајима из Српско-турског рата 1876. године. У том оружаном сукобу се велики број руских добровољаца борио на страни Срба. Чак је и књижевни лик Вронског из чувеног Толстојевог романа „Ана Kарењина“ ратовао на Балкану као добровољац.

Прича се да је Николај Рубинштајн, близак пријатељ Чајковског, замолио славног композитора да напише дело које би се извело на добротворном концерту за руске рањенике из овог рата. Понет овим патриотским мотивима, Чајковски је написао по многима своје најлепше и највеће дело. У њему композитор описује патњу Срба под турском окупацијом, злочине на Балкану, српску молбу за помоћ, као и марш руских добровољаца у помоћ Србима.

srpskoturski-rat-wikipedia-1479400240-1037237
Да би се упознао са српском традицијом, Чајковски је слушао нашу народну музику, а чак три песме су послужиле као директна инспирација – „Сунце јарко, не сијаш једнако“, „Праг је ово милог Срба“ и „Јер пушчани прах“ које је пронашао у збирци Kорнелија Станковића „Српске народне мелодије“, штампаној у Бечу 1862. године.

Славном композитору се дело толико допало да је лично дириговао на премијерном концерту у Москви. Публику је поменути марш одушевио. Назив композиције је гласио „Српско-руски марш“, а касније је промењен у „Словенски марш“.

 

 

 

Дневно/ЕПK

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*