У Словенији од данас могући истополни бракови!

У Словенији данас почиње примена закона о партнерским односима, који истополним паровима доноси равноправност по већини питања, пише љубљански лист "Дело".

0

Од данас истополни парови могу да закључе брак и да имају иста права као и традиционалне заједнице између мушкараца и жена, по питању социјалне и здравствене заштите, наследног и радног права, права на одшете и пензије и друго.

Једино право које истополни парови неће имати је право на вештачку оплодњу и усвајање деце, наводи „Дело“. Управо ова одредба измењена је у односу на предлог закона који није просао на референдуму у децембру 2015.

Посланици су, након измена које рефлектују вољу становништва, закон који је данас ступио на снагу усвојили пре десет месеци.

Њиме се предвиђа да се истополни партнери сматрају члановима уже породице, па као такви поред права имају и више обавеза, попут обавезе издржавања малолетног детета једног од партнера.

Активисти ЛГБТ организација сматрају да је нови закон корак у правом смеру, с обзиром да су до сада партнерства била без икакве заштите.

„Нови закон је корак унапред у правцу изједначавања права истополних и разнополних бракова, али он међу њима и даље прави разлке. Ми ћемо наставити да се боримо за изједначавање права, пре свега даљим освешћивањим људи“, рекла је представница друштва Легебитра Лана Гобец.

Он је рекла и да ЛГБТ популација жели да дотигне и ширу прихваћеност лезбејки, гејева, бисексуалца и трансродних особа.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*