У Србији 2016. године забележено 33 случајева нестале деце

0

Организација АСТРА-Акција против трговине људима саопштила је да је у Србији током 2016. године забележено 33 случаја нестале деце различитих категорија.

Међу несталом децом највећи број чине малолетни мигранти без пратње (14 деце).

Друге врсте нестанака деце које су регистроване путем броја 116 000 јесу деца која су побегла од куће, родитељске отмице и пет случајева изгубљене, повређене нестале деце.

У Србији је у 2016. према подацима Европског броја за несталу децу, примљено преко 800 позива у вези са нестанком деце, што је дупло више него годину раније, саопштила је агенција поводом Међународног дана нестале деце, који се обележава 25. маја широм света.

Извештај о раду Европског броја за несталу децу у Србији, 116 000, који постоји у 31 земљи Европе, показује да је структура позива слична позивима броја који води АСТРА у Србији.

Према овим подацима, највећи проценат укупног броја позива свих земаља чланица мреже се односи на децу која су побегла од куће, затим по броју пријава се на другом месту налазе родитељске отмице, мигранти без пратње и у веома малом броју, испод 1 одсто, су отмице од стране треће особе.

АСТРА посебну пажњу скреће државним органима, али и родитељима на велики број деце који беже од куће, јер су ова деца управо у том моменту рањива и могу бити жртве различитих облика експлоатације.

Ова организација поздравља измену Закона о полицији, која омогуићава да се у потрагу за несталом децом креће одмах, да се не чека 24 часа од пријаве нестанка и апелује на примену овог члана Закона у пракси и не изузимање потрага за несталом децом која су већ имала искуство бежања од куће.

 

 

Глас Америке

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*