У Србији 70 одсто људи не прима плате на време!

0

У Србији око 70 одсто радника не прима плате на време, од чега једној трећини зарада касни од 30 до 90 дана, а око седам одсто прима са закашњењем већим од три месеца, рекао је данас координатор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић.

Он је поводом самоубиства радника Фабрике шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке због тешке материјалне ситуације, рекао да су радници у Србији мање заштићени него у другим земљама у окружењу, чак и у Македонији где су нестабилне политичке прилике.

„Иако је Македонија у политичким проблемима, запослени имају већа права па се није десио ниједан случај самоубиства или да радници себи секу прсте као у Србији“, рекао је Рајић.

Запослени у Србији су, према његовим речима, препуштени сами себи јер су „политички и економски систем тако постављени да државу једино интересује да наплати порезе и доприносе“.

„Није лако ни послодавцима да редовно измирују високе дажбине. У тренутку исплате зарада послодавци морају да уплате и одговарајуће порезе и доприносе, а рокови наплате њихових потраживања су и преко 140 дана“, рекао је Рајић.

Сваке године у Србији се, како је рекао Рајић, затвори осам одсто фирми и оне углавном не измире своја дуговања. Додао је да статистика показује да су кризни за пословање јануар и фебруар и летњи месеци када падају промети и то отежава исплату зарада.

„Од 150 општина у Србији у 71 нема предузећа које има више од 100 запослених. Kада би се фирма која не исплаћује плате увела у стечај то би било драматично за ту средину па се то избегава и из политичких разлога, а и радници имају илузију да су запослени“, оценио је Рајић.

Додао је да би Пореска управа требало да има прецизне податке о томе колико радника и са коликим закашњењем прима плате, али нема одговарајући информациони систем, па „неку уплату из давно протеклог месеца региструје као реалну за тај месец“.

Председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Вујовић рекао је да је случај самоубиства „Гошиног“ радника драстичан пример у металској индустрији и да су плате месецима касниле и у зрењанинском „Радијатору“ у одређеном временском периоду, али да се сада стање поправило.

„У металској индустрији, према нашим проценама, ради 50.000 радника и плате се углавном редовно исплаћују јер је и послодавцима у интересу да радници буду мотивисани“, рекао је Вујовић.

Синдикат је покушао, према његовим речима, да помогне и „Гоши“, тако што је ишао по министарствима и тражио да „Железнице Србије“ уплате нека дуговања.

„То више нећемо радити, нека се послодавци сами брину како ће да исплате зараде“, рекао је Вујовић.

Навео је да Фабрика шинских возила дугује радницима тридесетак плата и да исплаћује по принципу „пет одсто осме зараде из прошле године“.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије (АСНС) Ранка Савић рекла је да око 300.000 радника у Србији не прима плате на време, а најтеже стање је у транзиционим“ фирмама из сектора транспорта, текстила пиварске и машинске индустрије.

„Синдикат је због неисплаћених плата и других проблема написао много дописа Пореској управи, министарствима финансија и привреде и поразно је да ни на један није реаговано“, рекла је Савић.

Сада је, према њеним речима, тешко стање у параћинској „Српској фабрици стакла“ где је око 1.000 радника и чији је рачун блокиран годину дана.

„Стаклара је одржавала цео тај регион, а сада запослени примају месечно по 10.000 до 12.000 динара, тек да не умру“, рекла је Савић.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*