У Србији још ниједан родитељ није кажњен због невакцинисања деце

Ниједан родитељ до сада није кажњен због невакцинисања деца у градовима где је забележен најмањи одзив на имунизацију

0

Ниједан родитељ до сада није кажњен због невакцинисања деца у градовима где је забележен најмањи одзив на имунизацију – Нишу, Београду, Новом Саду, Крагијевцу.

Инспекција министарства здравља од почетка године поднела је 46 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, а током прошле године 198 пријава.

У Прекршајном суду у Београду речено је Тањугу да је од почетка ове и током прошле године формирано 208 предмета, од којих је до сада десет решено.

У два случаја је захтев одбачен јер, како кажу, нису испуњени услови за покретање прекршајног поступка, док је у осам предмета изречена прекршајна санкција опомена.

„Ниједан родитељ није кажњен. У осталим поступцима је доказни поступак у току“, речено је Тањугу у Прекршајном суду у Београду.

У Прекршајном суду у Крагујевцу кажу да је током прошле године поднето девет прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали децу по Закону о заштити становништва од заразних болести, а да од почетка ове године није поднет ни један прекршајни захтев.

„Донете су три пресуде по овим предметима: изречене две опомене и донета једна ослобадајућа одлука“, речено је Тањугу у том суду.

Прекршајним судовима у Новом Саду и Нишу у 2016. години и у 2017. години није стигао ниједан захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу.

Законом о заштити становништва од заразних болести, који је усвојен фебруара прошле године, предвиђене су казне за родитеље који не вакцинишу своју децу од 30.000 динара до 150.000 динара.

Према подацима Института за јавно здравље Батут у највећем паду је вакцинације деце ММР вакцином (против малих богиња, рубеола и заушки), а најмањи обухват је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

У Нишу је обухват ММР-ом свега 51 одсто, док је у Београду 65 одсто.

Због сниженог обухвата вакцинацијом у току је епидемија малих богиња у Румунији где је до сада оболело више од 4.800 људи и умрла 21 особа.

Да би се постигао и сачувао колективни имунитет обухват вакцинацијом мора бити најмање 95 одсто. То значи да су од заразних болести заштићена и деца која су вакцинисана и она која из здравствених разлога нису могла да приме вакцину.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*