У Србији опада број самоубистава а расте број ванбрачне деце!

0

Србија има тренд раста рађања ван брака, што је у односу на Европу, умерено висок проценат рађања ван брака, рекла је Биљана Станковић из Центра за демографска истраживања, на округлом столу у Институту друштвених наука.

Она је истакла да већина очева са ванбрачном децом није признала своју децу, што даље имплицира да не живе у породици и додала да 40 одсто очева призна, а 60 одсто не призна ванбрачно дете.

Владимир Никитовић из Центра за демографска истраживања, нагласио је да се број становника не мора повећати растом наталитета, већ је довољно подићи стандард грађана што би довело до смањења миграција.

– У земљи где се роди 60.000 деце годишње не треба планирати нове школе, већ начине којима ће се живот побољшати да би се смањио одлив људи, навео је Никитовић.

Петар Васић, професор Географског факултета у Београду, навео је да се рађање првог детета померило са 25 на 28 година.

– Са порастом година за рађање расте и ризик од немогућности добијања детета, рекао је Васић.

Опада број самоубистава

Од 2000. до 2005. године приметна је стопа раста самоубиства док тај број до данас знатно опада. Највећи ризик од самоубистава је у популацији од 20 до 34 године, а најмањи код људи у браку. По данима највише самоубистава десило се понедељком а најмање викендом, објаснио је Горан Панев из Центра за демографска истраживања.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*