У свету од удара грома годишње погине 25.000 људи!

0

Иако jе статистичка могућност да човека убиjе гром минимална, годишње од удара громова у свету погине скоро 25.000 људи, док их 10 пута више удар преживи, али са тешким последицама.

„Нису нам опасни громови коjи настаjу између облака, него они до коjих долази између облака и земље, а таквих опасних jе на нашоj географскоj ширини шестина“, рекао jе Aлеш Беркопец, физичар са љубљанског факултета за електротехнику коjи jе докторирао управо на тему громова, преноси Хина.

Због географског положаjа, близине алпског масива и мора, те мешања више климатских утицаjа, Словениjа доживи око 60.000 громова годишње jер лежи на подручjу Eуропе наjвише изложеном том природном феномену, а нису ретки ни смртни случаjеви до коjих долази сваке године.

Но, то jе jош увек jако далеко од ризика коjе громови представљаjу у земљама на неким другим континентима и климатским зонама.

Незахвално прво место према броjу смртних случаjева држи Зимбабве са 20 смртних случаjева од удара грома на милион становника, што значи око 250 жртава годишње.

Подручjе где су олуjе и громови наjчешћи налази се на североистоку Венецуеле, уз ушће реке Kататумбо. Tамо годишње забележе 200 олуjних дана, с олуjама коjе траjу десетак сати и изазову 250 громова сваки сат.

Наjсигурниjе место за човека коjи се нађе у олуjи на отвореном jе аутомобил, jер ће евентуални удар муње у неколико секунди са мокре каросериjе отићи у земљу, а наjопасниjе jе бити на отвореном у близини дрвећа, каже Беркопец.

Што се тиче олуjа на мору и громова коjи ударе у морску површину, громови не прете купачима jер се они повуку с плаже због кише или захлађења, али jе друкчиjе са сурферима jер им одговара ветар коjи редовно прати олуjе.

Сурфер се држи за лук коjи jе на дасци причвршћен за jедро и све jе мокро, па ће при удару већина електрицитета отићи кроз неопренско одело сурфера мимо виталних органа, али може доћи до стреса мишића и онесвешћивања коjа су у мору опасна, а таквих jе случаjева већ било, упозорава Беркопец.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*