У Тами Благо – легенда о манастиру Трескавица

0

Ово је сјајно. Открила сам међу српским легендама и једну о манастиру Трескавац, о турском паши који се загледао у нашу девојку која, га међутим, није хтела. На крају му је рекла да ће бити његова под једним условом: ако се причести у манастиру Света Богородица у коме се венчао Краљевић Марко.
Паша пристане, позва калуђере на договор да договоре детаље да се одржи причест, а да га не покрсте.
Калуђери доконају да је то светогрђе и не хтедоше да учине паши по вољи. Другог дана им је послао свог измећара, међутим, игуман и калуђери нису хтели ни да чују. Врдали су, избегавали на сваки начин, па се пашин изасланик вратио необављена посла.
Паша, који је пламтео од жеље за младом женом и од беса што су га црквењаци одбили,силно се разљути, упаде с војском у манастир и посече све калуђере. Међутим, још се њихова крв није осушила, из ње изникне неко крилато чудовиште и ту остаде. Годинама више нико није смео да приђе манастиру.

После много времена, кад је било 40 година од страдања 40 монаха, кад се једног дана натушти небо, синуше муње, сручи се дажд и затресе се земља и гора и гром тресну посред цркве. Истог трена чувар – чудовиште нестаде.
Манастир назову: Трескавац. И дан данас на средини цркве зјапи рупа од грома.

‘У Тами Благо’ – Издавачко предузеће Просвета, Београд 1974, Мирко Милојковић

kishad.wordpress.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*