U Tami Blago – legenda o manastiru Treskavica

0

Ovo je sjajno. Otkrila sam među srpskim legendama i jednu o manastiru Treskavac, o turskom paši koji se zagledao u našu devojku koja, ga međutim, nije htela. Na kraju mu je rekla da će biti njegova pod jednim uslovom: ako se pričesti u manastiru Sveta Bogorodica u kome se venčao Kraljević Marko.
Paša pristane, pozva kaluđere na dogovor da dogovore detalje da se održi pričest, a da ga ne pokrste.
Kaluđeri dokonaju da je to svetogrđe i ne htedoše da učine paši po volji. Drugog dana im je poslao svog izmećara, međutim, iguman i kaluđeri nisu hteli ni da čuju. Vrdali su, izbegavali na svaki način, pa se pašin izaslanik vratio neobavljena posla.
Paša, koji je plamteo od želje za mladom ženom i od besa što su ga crkvenjaci odbili,silno se razljuti, upade s vojskom u manastir i poseče sve kaluđere. Međutim, još se njihova krv nije osušila, iz nje iznikne neko krilato čudovište i tu ostade. Godinama više niko nije smeo da priđe manastiru.

Posle mnogo vremena, kad je bilo 40 godina od stradanja 40 monaha, kad se jednog dana natušti nebo, sinuše munje, sruči se dažd i zatrese se zemlja i gora i grom tresnu posred crkve. Istog trena čuvar – čudovište nestade.
Manastir nazovu: Treskavac. I dan danas na sredini crkve zjapi rupa od groma.

‘U Tami Blago’ – Izdavačko preduzeće Prosveta, Beograd 1974, Mirko Milojković

kishad.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

*