У Тирани на мала врата формирана „Велика Албанија”

0

Формирана унија главних општина у региону којима руководе Албанци, а та асоцијација има за циљ „изградњу механизама потребних за међусобну сарадњу“

РАНА – Градови Тирана, Приштина, Тетово, Улцињ и Прешево формирали су Унију албанских општина у региону, јавља Радио Слободна Европа.

Према извештају Телевизије Топ Ченел из Тиране, тиме је први пут „формирана унија главних општина у региону којима руководе Албанци”, а та асоцијација има за циљ изградњу механизама потребних за међусобну сарадњу.

Градоначлелници пет градова су формирање Уније албанских општина у региону договорили пре неколико седмица, да би у недељу у Тирани потписали платформу за сарадњу у области урбанизма, животне средине, културе, инвестиција и иновација.

„Убрзо ћемо направити стабилну мрежу, где ћемо учити једни од других”, рекао је градоначелник Тиране Ерјон Велиај.

На његов позив градоначелници Приштине, Тетова, Улциња и Прешева су остали у Тирани да би данас присуствовали свечаној церемонији обележавања Дана независности Албаније.

Независност Албаније је проглашена на данашњи дан, 28. новембра 1912.године, на Великој народној скупштини у Валони а потврђена је Лондонским мировним договором, којим је окончан Други балански рат, 1913. године.

Албански национални празник је познат и као Дан заставе.

Празник и на Космету

ПРИШТИНА– На Косову се прославља Дан албанске заставе и за све државне институције данас је нерадан дан, јавља КиМ радио.

Према одлуци Владе Косова од прошле недеље 28. новембар уведен је као још један државни празник.

Дан албанске заставе и до сада се обележавао на Косову. Улице, куће и аутомобли украшавали би се заставом у црвено црној боји.

И протеклих година за косовске институције овај дан је био нерадан иако је тек од среде, на предлог премијера Исе Мустафе и званично државни празник.

Косовски председник Хашим Тачи положиће данас венац на споменик „Захир Пајазити” у Приштини, а обићиће гробове Ибрахима Ругове и Фехмија Љадровција и положити цвеће у Меморијалном комплексу „Адем Јашари у Србици. (Фонет)

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*