U Tirani na mala vrata formirana „Velika Albanija”

0

Formirana unija glavnih opština u regionu kojima rukovode Albanci, a ta asocijacija ima za cilj „izgradnju mehanizama potrebnih za međusobnu saradnju“

RANA – Gradovi Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo formirali su Uniju albanskih opština u regionu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema izveštaju Televizije Top Čenel iz Tirane, time je prvi put „formirana unija glavnih opština u regionu kojima rukovode Albanci”, a ta asocijacija ima za cilj izgradnju mehanizama potrebnih za međusobnu saradnju.

Gradonačlelnici pet gradova su formiranje Unije albanskih opština u regionu dogovorili pre nekoliko sedmica, da bi u nedelju u Tirani potpisali platformu za saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija.

„Ubrzo ćemo napraviti stabilnu mrežu, gde ćemo učiti jedni od drugih”, rekao je gradonačelnik Tirane Erjon Veliaj.

Na njegov poziv gradonačelnici Prištine, Tetova, Ulcinja i Preševa su ostali u Tirani da bi danas prisustvovali svečanoj ceremoniji obeležavanja Dana nezavisnosti Albanije.

Nezavisnost Albanije je proglašena na današnji dan, 28. novembra 1912.godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Valoni a potvrđena je Londonskim mirovnim dogovorom, kojim je okončan Drugi balanski rat, 1913. godine.

Albanski nacionalni praznik je poznat i kao Dan zastave.

Praznik i na Kosmetu

PRIŠTINA– Na Kosovu se proslavlja Dan albanske zastave i za sve državne institucije danas je neradan dan, javlja KiM radio.

Prema odluci Vlade Kosova od prošle nedelje 28. novembar uveden je kao još jedan državni praznik.

Dan albanske zastave i do sada se obeležavao na Kosovu. Ulice, kuće i automobli ukrašavali bi se zastavom u crveno crnoj boji.

I proteklih godina za kosovske institucije ovaj dan je bio neradan iako je tek od srede, na predlog premijera Ise Mustafe i zvanično državni praznik.

Kosovski predsednik Hašim Tači položiće danas venac na spomenik „Zahir Pajaziti” u Prištini, a obićiće grobove Ibrahima Rugove i Fehmija Ljadrovcija i položiti cveće u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašari u Srbici. (Fonet)

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*