У току консултације врха македонске владе око одговора на повлачење запослених у Амбасади Србије

0

У току је координација врха Владе Македоније око одлуке Србије да повуче дипломатско особље из Амбасаде у Скопљу

– За сада, још нема информација да ли ће Влада Македније узвартити истом мером или прибегнути некој другој методи –

Подсетимо, Србија је у недељу поподне хитно повукла запослене из Амбасаде Србије у Македонији, и затражила да се повећа безбедност.

Kако је председник Александар Вучић јуче објаснио, Србија је овакав потез повукла јер је установљено и утврђено да је у Македонији постојало „веома офанзивно обавештајно деловање против Србије“.

Kако је „Блиц“ објавио, македонске службе су пратиле и незаконито „обрађивале“ српске дипломате.

Османи поздравио изјаве српских званичника о односима Србије и Македоније

Заменик македонског премијера задужен за европске послове Бујар Османи поздравио је данас изјаве српских званичника да Србија жели добре односе са Македонијом, што је, како је рекао, и политика званичог Скопља да развија добросуседске односе са свим земљама региона.

Упитан да коментарише „погоршање“ односа на релацији Београд – Скопље, Османи је на конференцији за новинаре након седнице владе, рекао да прати ситуацију, али не би, каже, да износи исхитрене закључке.

– Оно што се може поздравити је изјава српске стране, односно њихов званични став да желе пријатељске односе са Македонијом – рекао је Османи.

На питање да ли је одлука Србије да повуче дипломатско особље из Амбасаде у Скопљу повезана са објављивањем кандидатуре Kосова за чланство у Унеско, Османи је одговорио да не би спекулисао о узроцима.

– Важно је да затворимо отворена питања са нашим суседима. Нећемо доносити било какве одлуке у том правцу, сачекаћемо да добијемо све детаље у вези са овим питањем. Важно је да обе стране имају вољу да односе врате у претходни заједнички оквир – рекао је.

Османи је рекао и да су од косовских власти добили информацију да у овом тренутку Приштина нема никаквих захтева када је реч о чланству у Унеско.

– Kажу да још немају апликацију, тако да то није предмет разговора. У тренутку када буде затражена подршка, онда ћемо о томе и одлучивати – рекао је Османи, пренели су македонски медији.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*