U toku konsultacije vrha makedonske vlade oko odgovora na povlačenje zaposlenih u Ambasadi Srbije

0

U toku je koordinacija vrha Vlade Makedonije oko odluke Srbije da povuče diplomatsko osoblje iz Ambasade u Skoplju

– Za sada, još nema informacija da li će Vlada Makednije uzvartiti istom merom ili pribegnuti nekoj drugoj metodi –

Podsetimo, Srbija je u nedelju popodne hitno povukla zaposlene iz Ambasade Srbije u Makedoniji, i zatražila da se poveća bezbednost.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić juče objasnio, Srbija je ovakav potez povukla jer je ustanovljeno i utvrđeno da je u Makedoniji postojalo „veoma ofanzivno obaveštajno delovanje protiv Srbije“.

Kako je „Blic“ objavio, makedonske službe su pratile i nezakonito „obrađivale“ srpske diplomate.

Osmani pozdravio izjave srpskih zvaničnika o odnosima Srbije i Makedonije

Zamenik makedonskog premijera zadužen za evropske poslove Bujar Osmani pozdravio je danas izjave srpskih zvaničnika da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom, što je, kako je rekao, i politika zvaničog Skoplja da razvija dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona.

Upitan da komentariše „pogoršanje“ odnosa na relaciji Beograd – Skoplje, Osmani je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, rekao da prati situaciju, ali ne bi, kaže, da iznosi ishitrene zaključke.

– Ono što se može pozdraviti je izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav da žele prijateljske odnose sa Makedonijom – rekao je Osmani.

Na pitanje da li je odluka Srbije da povuče diplomatsko osoblje iz Ambasade u Skoplju povezana sa objavljivanjem kandidature Kosova za članstvo u Unesko, Osmani je odgovorio da ne bi spekulisao o uzrocima.

– Važno je da zatvorimo otvorena pitanja sa našim susedima. Nećemo donositi bilo kakve odluke u tom pravcu, sačekaćemo da dobijemo sve detalje u vezi sa ovim pitanjem. Važno je da obe strane imaju volju da odnose vrate u prethodni zajednički okvir – rekao je.

Osmani je rekao i da su od kosovskih vlasti dobili informaciju da u ovom trenutku Priština nema nikakvih zahteva kada je reč o članstvu u Unesko.

– Kažu da još nemaju aplikaciju, tako da to nije predmet razgovora. U trenutku kada bude zatražena podrška, onda ćemo o tome i odlučivati – rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*