У Турској откривена једна од најстаријих цркава на свету (видео)

0

У југозападном делу Турске, у древном граду Лаодикеја, археолози су открили једну од најстаријих цркава раног хришћанства, саграђену почетком 4. века наше ере.

“Ово је једна од најстаријих цркава на свету која је преживела у свом првобитном облику. Када се једног дана буде правила листа десет најважнијих археолошких открића 21. века, ова црква ће сигурно бити на том списку”, каже Челал Шимшек, археолог који руководи ископавањима која је радио његов тим током целе зиме како би открили велику цркву под земљом, први пут примећену прошле године помоћу радара.

dunyanin-en-buyuk-yer-alti-sehri-gun-yuzune-cikiyor-700x373

Шимшек каже да црква датира између 313. и 320. године, одмах након доношења Миланског едикта, којим је 313. године цар Константин озаконио хришћанство.

Ископавањима око цркве, која се уздизала на десет стубова на површини од 2.000 квадратних метара, откривени су савршено очувани подни мозаици, као и велика крстионица у коју верници улазе ради обреда крштења. Шимшек се нада да ће моћи да позове папу Бенедикта XVI на званично отварање рестауриране цркве, које се планира за идућу годину.

kapadokyada-bulunan-yeralti-sehrinde-yeni-yasam-odalari-kesfedildi-1

“Очекујем навалу посетилаца у наредним годинама”, каже Шимшек.

Око цркве су већ почели да се окупљају ходочасници, који у позним годинама обилазе седам библијских цркава у западној Турској. Туристичка посета се удесетостручила у првим месецима ове године, при чему ту област посети чак хиљаду туриста дневно, каже Шимшек и додаје да су “90 одсто ходочасници”.

21610_10154064543487697_507715870415838855_n

Због зараде коју туристи доносе оближњи град Денизли решио је да пружи финансијску помоћ раду на ископавањима, одвајајући милион долара годишње из средстава локалног универзитета и Министарства културе. Реч је о златној жили туризма у коју су и остали градови Анадолије, богати историјским наслеђем, почели такође да улажу. Мали град Изник на северозападу, који је био центар фине керамике у време Отоманског царства, заправо је некадашња Никеја, место два од седам екуменских концила, који су уобличили доктрину хришћанске религије.

277023

Свих седам васељенских сабора одржани су на тлу данашње Турске – два у Никеји, три у Констанипољу, данашњем Истанбулу, један у Ефесу у западној Турској и један у Калцедонији, као и у истанбулској области Кадикои на азијској страни Босфора. Изник је 2010. позвао историчаре из Ватикана да се придруже потрази за тачном локацијом одржавања првог сабора у Никеји, на коме се окупило 325 бискупа из целог Римског царства.

Погледајте видео:

1.

2.

3.

Извор: Београд Ин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*