U Turskoj sad narod na ulici protestvuje protiv Erdogana!

0

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na Trgu Taksim u Istanbulu kako bi iskazalo svoju privrženost demokratiji i protivljenje uvođenju vanrednog stanja posle pokušaja vojnog udara, prenosi AFP.

Skup je organizovala vodeća turska opoziciona stranka, Republikanska narodna partija, što je prvo okupljanje pristalica opozicije posle pokušaja vojnog udara, dok aktivisti vladajuće Stranke pravde i razvoja svake večeri izlaze na ulice u znak podrške predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Učesnici demonstracija, pored turskih zastava, nose i slike Mustafe Kemala Ataturka, oca moderne turske države i simbola pristalica Republikanske narodne partije, kao i transparente sa natpisima „Branimo republiku i demokratiju“, „Ne državnom udaru, da za demokratiju“ i „Suverenitet bezuslovno pripada narodu“.

Pored otpora vojnom puču, okupljeni su transparentima „Turska je sekularna i to će ostati“ i „Mi smo vojska Mustafe Kemala“ izrazili i zabrinutost zbog uvođenja vanrednog stanja i protivljenje predsedniku Erdoganu, koga su neki od učesnika nazivali „lopovom i ubicom“, preneo je Frans pres sa lica mesta.

Posle neuspelog puča do kojeg je došlo 15. jula, turske vlasti su uvele tromesečno vanredno stanje i pokrenule čistku u vojsci i pravosuđu.

Zbog uvođenja vanrednog stanja juče je protestovalo i nekoliko hiljada prokurdskih aktivista, a taj skup organizovan je na poziv prokurdske Narodne demokratske stranke.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*