У Земуну почели да отимају водовод од народа, спроводе план о приватизацији водопривреде и водних ресурса

0

Загревање за предстојеће локалне изборе у Београду увелико траје.

 

Али, док у медијима простор углавном добијају грађевински подухвати градске власти, попут фонтане на Славији од 1,8 милиона евра или јарбола са заставом од 1,9 милиона, пажњу становника на периферији града окупирају мало другачије атракције: рецимо непостојећи водовод у земунским насељима Војни пут и 13. мај.

Осим сврхе којој служе (забава наспрам текуће воде), ове подухвате разликује и начин финансирања. Тако ће јарбол и водоскок градска власт радо сама платити, због чега за негламурозни водовод неће бити пара, па локална самоуправа тражи да га грађани сами изграде од својих плата и пензија.

То је Данасу потврђено у Београдском водоводу, а тако је грађанима поручено и на састанку са председником земунске општине Дејаном Матићем, одржаном прошлог викенда.

Ове пројекте разликује и још једна ствар: водовод је јефтинији.

Наиме, у поменута два земунска насеља има 1.680 домаћинстава и фирми (само на Војном путу 1.500), који немају легални водовод. Та ситуација највише је последица неодговорне политике општинске власти деведесетих година, када су на челу Земуна били Војислав Шешељ и данашњи председник државе Александар Вучић, али такође и власти пре и после њих. Радикали су током деведесетих подстицали насељавање махом избегличког становништва на рубним деловима Земуна, па су тако од неколицине старих кућерака настала огромна нелегална насеља која данас знамо као Алтину, Војни пут, Плаве хоризонте и слично. Масовну градњу није пратио ни урбанистички ред ни било каква комунална инфраструктура, па су тако у главном граду Србије никле хиљаде кућа без канализације, без воде и без асфалта. За многе од тада придошлих становника, до данас се мало тога променило, укључујући и водовод.

Будући да им је општинска власт дозволила да се доселе, али им није обезбедила текућу воду, грађани су у то време, улицу по улицу, сами постављали водоводне цеви све до места на којем је било могуће повезати их на градску мрежу.

Данас, београдски водовод ову мрежу не признаје, не жели да је одржава и тврди да су грађани прикључени преко нелегалног водовода, што му истовремено не смета да им утрошену воду уредно наплаћује. Штавише, пошто је водовод нелегалан, БВК је почео да грађанима наплаћује и такозвани растур воде, што значи да ако цури нека од главних цеви или неко краде воду, Водовод то нити поправља нити истражује, већ недостајућу воду просто подели „на равне части“ свим регистрованим корисницима. Тако је пре неколико месеци свим домаћинствима у насељу стигло да плате по 10.000 динара за тај „растур“. То што су грађани пријављивали да се цистерне самог Водовода танкују управо на „нелегалној“ мрежи и да онда БВК ту воду уредно наплаћује становницима, није наишло ни на какву реакцију надлежних.

Сада је локална власт коначно одлучила да нешто уради по том питању, али то нешто није да својим суграђанима изгради легални водовод, већ да све трошкове изградње просто пребаци тим истим грађанима.

Председник општине Дејан Матић, познат и по томе што је у претходној каријери био ауто-лимар, пред крцатом салом забринутих грађана свој говор почео је овако: „Комунални проблеми муче све нас. Кад дођу избори, ви дајете поверење онима за које сматрате да су способни да их реше. Хајде да створимо услове за одрастање свих наших грађана, од најмлађих до најстаријих“.

Затим је захвалио градоначелнику Синиши Малом и градском менаџеру Горану Весићу на њиховој подршци, без које свега овога не би било, али је убрзо изгубио наклоност окупљене масе, пошто су представници Водовода окупљенима објаснили шта план за „одрастање свих од најмлађих до најстаријих“ заправо значи.

А то је укратко следеће. Водовод ће утврдити стање нелегалног водовода и потребне преправке које морају да се изврше да би тај водовод одговарао важећим стандардима. Онда ће се трошак свих реконструкција поделити на домаћинства, која ће то онда да плате. Када све буде урађено Водовод ће преузети тај водовод и наставити да грађанима наплаћује воду, без фамозног растура.

Колико ће све то да кошта, не зна се тачно, али како је речено, искуство је показало да трошкови довођења „неусловне“ мреже у потребно стање износе 30.000 до 50.000 динара по прикључку. Заузврат, водовод ће грађанима отписати трошкове за досадашњи „растур“ воде, а ако је неко платио тај дуг, тај новац ће му бити урачунат у претплату за будуће рачуне за воду.

Додатна „повољност“ је што грађани неће морати да плате редовну цену прикључка на водовод која, како је речено, износи 86.000 динара, а како су Данасу касније званично рекли у Водоводу, не износи толико, већ 67.000 динара.

Мало је рећи да су окупљени Земунци реаговали негативно на ову понуду. Разлог је то што је Водовод пре пар година свима њима већ узео од 26.000 до 36.000 динара за „регистрацију водомера“, након ТВ кампање у којој им је поручивано да морају да уграде ове водомере и да се пријаве како би могли да легално плаћају воду. Сада им општина и Водовод траже још 30.000 до 50.000 динара да преправе водоводну мрежу из свог џепа, чиме се њихов укупан трошак пење управо на поменутих 86.000 динара.

Тако је понуда општине Земун, Града Београда и БВК, да становници Војног пута и 13. маја за укупно 86.000 динара добију полован водовод који су још и сами изградили, уместо да за мање пара добију нов водовод који је изградила локална самоуправа, као што су добијали остали Београђани.

Понуда градске власти још је чуднија кад се узме да уз просечан трошак од 40.000 динара по потрошачу и 1.680 погођених корисника, укупан цех за преправку водоводне мреже износи само 560.000 евра.

Како рече градоначелник Мали, „довољно смо богата земља да издвојимо део новца за (јарбол од 120 метара)“, „Вишак новца који имамо у буџету издвојили смо за то“.

Зашто вишак новца у буџету није издвојио да својим суграђанима изгради водовод, Мали није рекао, али ће грађани догодине вероватно послушати председника земунске општине Дејана Матића и заиста гласати за оне за које сматрају да су способни да њихове комуналне проблеме стварно реше.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*