Убица из Берлина живео код Србина који је регрутовао за ИСИС!

0

Немачка полиција известила је да је убица из Берлина неко време становао код Бобана С. (36), Србина из Немачке који је био задужен за регрутовање џихадиста за ИСИС. Стога се сумња да је Бобан С. можда умешан и у терористички напад на берлинском сајму.

Немачки медији, цитирајући изворе из полиције, наводе да је убица из Берлина, Тунишанин Анис Амри неко време живео као подстанар код Бобана С. који је у то време регрутовао џихадисте у Дортмунду.

Бобан С. је ухапшен у новембру, када је и признао да је припадник Исламске државе.

Зидојче цајтунг наводи да се осумњичени кретао у круговима салафистичког проповедника Абу Вале, који је ухапшен заједно са Бобаном С.

Kако је тада описано, Бобан С. био је задужен да нове регруте „учи арапски језик и радикалне исламске норме“.

Службе и полиција дуго су држале у фокусу Бобана С. (36) из Дортмунда. Још су 10. августа претражили стан тог човека за којег медији наводе да је „немачки Србин“, који има пасоше обе земље. Понегде пише да је „конвертит“, али се не наводи да ли је рођен у Немачкој или Србији. Два тима полиције коначно су га ухапсила 8. новембра у склопу велике акције против главних помагача Исламске државе у Немачкој. Бобан С. је, заједно са четворицом других ухапшених исламиста, врбовао младе муслимане и помагао им да стигну до Сирије или Ирака где су се придруживали џихадистима, пише „Дојче веле“.

Тунишанин је био повезан с мрежом Исламске државе у Немачкој коју је наводно водио управо Абу Вала, којег су звали проповедник без лица.

Претпоставља се да је у јулу 2015. године стигао у Немачку.

Немачка полиција дошла је до нових информација о убици из Берлина након детаљног претреса камиона, откривени су „врући трагови“ који указују на 24-годишњег младића из Туниса.

Испод седишта камиона пронађене су личне исправе, а документа гласе на држављанина Туниса по имену Анис Амри (24), који је рођен у граду Татавин, преноси „Шпигл“. Према информацијама које преноси РББ, осумњичени је повређен, а у камиону је пронађена његова ДНK.

 

 

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*