Убијено 18 жена: Највише жртава насиља у последњих 10 година

0

Адвокат Аутономног женског центра Вања Мацановић је за тај лист рекла да многи професионалци и даље не препознају ситуацију високог ризика, односно да је свака трећа жена убијена током 2017. године, насиље претходно пријављивала полицији

Од почетка 2018. године у Србији је 18 жена страдало у породичном насиљу, што представља највећи број жртава породичног насиља у последњих 10 година.

Kако пише Политика, током целе 2010, у породичном насиљу готово исти број жена је страдао, као од почетка ове године.

Адвокат Аутономног женског центра Вања Мацановић је за тај лист рекла да многи професионалци и даље не препознају ситуацију високог ризика, односно да је свака трећа жена убијена током 2017. године, насиље претходно пријављивала полицији.

Она је, коментаришући учинак Закона о спречавању насиља у породици, који је донет прошле године, истакла да је добро што је држава увела нулту толеранцију за насиље.

Лист наводи да ће за годину дана бити изречено око 10.000 хитних мера удаљења насилника, односно заштите жртве, али да највећи број оптужених за насиље у породици и даље добија условне казне.

Директорка виктимолошког друштва Србије Весна Николић Ристановић рекла је за овај лист да репресивни закони немају утицај на смањење криминалитета.

„Kривични закони не могу да реше нагомилане психолошке и породичне проблеме. Мора се интезивирати рад на превенцији фаталних исхода“, истакла је Николић Ристановић.

Она је додала да се насилницима ретко одређује притвор, а то је „мера која у највећој мери штити жртву од ескалације насља и убиства“.

Према њеним речима, приметан је „тренд“ самоубистава међу учиниоцима насиља у породици.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*