Убиство Ивановића с печатом тајних служби

0

МУП Републике Србије и Тужилаштво за организовани криминал упутили су надлежним органима у Приштини захтев којим се тражи учешће српских истражних органа у спровођењу истраге убиства Оливера Ивановића.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак.

– Молимо да нам се доставе подаци, обавештења и копије евентуалних доказа до којих су надлежни органи дошли током рада на откривању учинилаца и околности под којима је извршено кривично дело – стоји у захтеву за узајамну правну помоћ, који је Тужилаштво за организовани криминал упутило колегама у Приштини. У захтеву се наводи да је овде реч о кривичном делу тероризма, а да је убиство Оливера Ивановића терористички акт, мишљење је и Божидара Спасића, бившег оперативца ДБ-а.

– Ово убиство, за које се може рећи да је терористички акт, има печат парадржавне или паравојне тајне службе. Таквих тајних служби на Kосову има преко 30 – каже Спасић.

Он објашњава да ликвидација Оливера Ивановића није у стилу мафијашких обрачуна.

– Овде се ради о класичној параџавној завери. Извршиоци су очигледно професионалци, који су о сваком детаљу водили рачуна и били су добро обезбеђени. У тренутку пуцњаве улица је била пуста, не верујем да је то било случајно – каже наш саговорник и додаје да је Ивановић био лака мета.

– Није имао обезбеђење, нити је носио оружје. Оружје којим је убијен, а то је дуга деветка или такозвани тетејац , често се користи приликом оваквих убистава. Познато је да су високи официри ОВK имали то оружје као службено. „Тетејац“ је прецизан и никада није омануо – истиче Божидар Спасић.

С друге стране, Златко Николић, криминолог, каже да Ивановићево убиство личи на мафијашко, а не на професионално убиство тајних служби.

– Ово је школски, уличарски рецепт, али мафија није имала мотив да убије Ивановића, који није био прљави бизнисмен, нити човек из света криминала. Могуће је да су ликвидацију извршили плаћеници, који другачије не умеју то да ураде. Друга могућност јесте та да је убиство намерно извршено на тај начин – каже Николић.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*