Ubistvo Ivanovića s pečatom tajnih službi

0

MUP Republike Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal uputili su nadležnim organima u Prištini zahtev kojim se traži učešće srpskih istražnih organa u sprovođenju istrage ubistva Olivera Ivanovića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak.

– Molimo da nam se dostave podaci, obaveštenja i kopije eventualnih dokaza do kojih su nadležni organi došli tokom rada na otkrivanju učinilaca i okolnosti pod kojima je izvršeno krivično delo – stoji u zahtevu za uzajamnu pravnu pomoć, koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo kolegama u Prištini. U zahtevu se navodi da je ovde reč o krivičnom delu terorizma, a da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt, mišljenje je i Božidara Spasića, bivšeg operativca DB-a.

– Ovo ubistvo, za koje se može reći da je teroristički akt, ima pečat paradržavne ili paravojne tajne službe. Takvih tajnih službi na Kosovu ima preko 30 – kaže Spasić.

On objašnjava da likvidacija Olivera Ivanovića nije u stilu mafijaških obračuna.

– Ovde se radi o klasičnoj paradžavnoj zaveri. Izvršioci su očigledno profesionalci, koji su o svakom detalju vodili računa i bili su dobro obezbeđeni. U trenutku pucnjave ulica je bila pusta, ne verujem da je to bilo slučajno – kaže naš sagovornik i dodaje da je Ivanović bio laka meta.

– Nije imao obezbeđenje, niti je nosio oružje. Oružje kojim je ubijen, a to je duga devetka ili takozvani tetejac , često se koristi prilikom ovakvih ubistava. Poznato je da su visoki oficiri OVK imali to oružje kao službeno. „Tetejac“ je precizan i nikada nije omanuo – ističe Božidar Spasić.

S druge strane, Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da Ivanovićevo ubistvo liči na mafijaško, a ne na profesionalno ubistvo tajnih službi.

– Ovo je školski, uličarski recept, ali mafija nije imala motiv da ubije Ivanovića, koji nije bio prljavi biznismen, niti čovek iz sveta kriminala. Moguće je da su likvidaciju izvršili plaćenici, koji drugačije ne umeju to da urade. Druga mogućnost jeste ta da je ubistvo namerno izvršeno na taj način – kaže Nikolić.

 

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*