Уцене комшија ван бриселског рапорта о Србији

0

ШТА ће Брисел тражити од Београда у наставку преговора о чланству и коју оцену Србија може да очекује за напредак на путу у ЕУ у протеклих годину дана, требало би да буде јасније 30. септембра. Како сазнајемо, за тај дан планиран је састанак представника Србије са врхом ЕУ, на којем ће бити представљена „прва рука“ овогодишњег извештаја Европске комисије о напретку. Објављивање коначне верзије планирано је за крај октобра.

Према нашим информацијама, писање овог документ ЕК ће убрзати од наредне недеље, када у Брисел стигну и прилози и коментари Београда. Шеф мисије ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт поручио је да ће тон извештаја бити позитиван, али са конструктивним критикама на местима на којима има простора за напредовање.

У дипломатским изворима у Бриселу тврде да ће се те замерке у највећој мери односити на јачање независности регулаторних тела, снажнију борбу против корупције и медијске слободе.

Биће констатовано да је Србија предана нормализацији односа са Приштином и да је после застоја у дијалогу потребно убрзати спровођење договореног. Позитивну „оцену“ добиће почетак радова на мосту у Косовској Митровици. Похвала ће бити и за конструктивну улогу Србије у региону и управљање мигрантском кризом. Део извештаја сигурно ће се односити на неопходност уставних промена, како би се убрзало усклађивање са ЕУ стандардима.

Наши извори тврде да ни у овом документу неће бити експлицитног захтева да Србија уведе санкције Русији, већ ће практично бити поновљена формулација из прошлогодишњег извештаја – да ће наша земља у периоду пре приступања морати постепено да усагласи своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Шефица нашег преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже, за „Новости“, да ће највећи акценат бити стављен на поглавља 23 и 24, о правосуђу и владавини права, али да ту не треба очекивати никакве „уцене“ које су најављиване из комшилука, попут хрватског захтева за укидање закона о универзалној јурисдикцији:

– Наше обавезе у тој области већ су наведене у прелазним мерилима преговарачке позиције ЕУ за ова поглавља. И напредак у тим стварима ће у извештају бити анализиран и процењиван.

МЕКАЛИСТЕР: СРБИЈА ЈЕ НАПРЕДОВАЛА

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, уочи доласка у Београд крајем септембра, каже за „Новости“ да је Србија напредовала од последњег извештаја ЕК.

– Важна поглавља 23, 24 и 35 су отворена и надам се да ће још поглавља бити отворено до краја године.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*