Ученици поручили да ће доћи у још већем броју уколико Цвејић не буде пуштен

0

Протестни скуп ученика Филолошке гимназије у Београду испред полицијске станице у Булевару деспота Стефана завршен је након 16 часова, а ученици који су протестовали дали су рок од 48 сати да Павле Цвејић буде ослобођен и његов досије избрисан и да уколико то не буде учињено да ће они „доћи у још већем броју”.

Окупљени ученици су испред полицијске станице поручили да уколико за 48 сати Цвејић не буде пуштен да ће се поновном протесту „придружити сви ђаци свих школа у Београду”.

Они су навели да „политичко опредељење не сме да утиче на образовање” и да је Цвејић ухапшен због „свог политичког опредељења и грађанског права да протестује”, као и да ће „сваког дана наћи начин да се са њим солидаришу”.

Ученички протест подршке почео је данас окупљањем више од стотину ученика и професора испред Филолошке гимназије.

Они су пешке кроз центар града кренули ка згради у булевару Деспота Стефана, где је пред полицијском станицом био постављен кордон.

Ученици су истакли да су дошли зато што је њихов друг бесправно ухапшен јер је учествовао у протестима и осуђен по кратком поступку на 30 дана у Падинској скели.

Они су навели да нису дошли због власти, опозиције, или протеста Један од пет милиона, већ да пруже подршку, солидаришу се са ухапшеним школским другом, коме је, како су рекли, одузето право да нормално заврши четврту годину, право на образовање и нормалан живот, јавља Бета.

Међу окупљенима били су председник општине Стари град Марко Бастаћ и представници Демократске странке Маја Виденовић, Балша Божовић, Горан Ћирић, Нада Колунџија и организатори протеста „Један од пет милиона”, као и представници инцијативе Не давимо Београд.

Посланик Балша Божовић је на почетку скупа новинарима рекао да је то „монтирани политички процес и да је то застрашивање деце”.

„Порука коју режим шаље младима да остану неми и глуви над неправдом и ускраћивањем права на будућност коју имају њихови вршњаци у земљама у којима су слобода и демократија неприкосновене”, рекао је Божовић и додао да је „власт овим хапшењем демонтирала безразложну силу и неправду”.

Они носе транспаренте „Правда за Павла”, „Није српски ћутати на кривду”, „Ево зашто млади одлазе” и „Зашто нам хапсите другове”.

Протестни скуп је одржан због хапшења осамнаестогодишњег Павла Цвејића који је осуђен на 30 дана затвора због упада у зграду Радио-телевизије Србије на протесту „Један од пет милиона” у Београду.

На окупљању испред Филолошке гимназије двојица ученика покушала су да испровоцирају скуп носећи транспаренте „Доле опозиција” и „Правда за Павла, 30 дана је премало”, а казали су да је то протест опозиције, а не ученика.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*