Ученицима из Србије 5 сребрних медаља на олимпијади из физике

0
БЕОГРАД –

На управо завршеној 49. Међународној олимпијади из физике, одржаној у Лисабону, ученици из Србије су освојили пет сребрних медаља, саопштили су данас вође српске екипе.

Медаље су освојили Новак Станојевић из гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, Игор и Марко Медведев из Математичке гимназије из Београда, Димитрије Павлов из гимназије „Вук Караџић“ из Лознице и Богдан Станојевић из гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Трећи пут узастопно сви ученици из Србије освајају медаље на међународној олимпијади, и ово је један од најбољих резултата од како се ученици из Србије такмиче.

РТВ

Екипу Србије водили су Вељко Јанковић са Института за физику из Земуна и др Божидар Николић са Физичког факултета Универзитета у Београду.

Одлазак екипе Србије на олимпијаду је помогли су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија НИС.

Србија је учествовала и на 31. Међународном турниру младих физичара од 19. до 26. јула у Пекингу, где је заузела 18. место, при чему је за бронзану медаљу недостајало 1,7 поена.

Тим Србије су чинили ученици – Петар Петрашиновић, 4. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник Емилија Ђорђевић, 4. разред, Гимназија у Смедереву Александра Петковић, 3. разред, Гимназија Светозар Марковић, Ниш Милош Петрашиновић, 2. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник.

Стручни руководиоци тима су били др Александра Алорић и Владимир Вељић из Института за физику у Београду и Јелена Пајовић са Физичког факултета Универзитета у Београду.

Екипа Србије тек други пут је ове године учествовала на овом престижном традиционалном међународном такмичењу и забележен је сјајан напредак у односу на прошлу годину кад је освојено 25. место у конкуренцији 30 земаља, наведено је у саопштењу.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*