Učiteljica ŠTRAJKUJE GLAĐU ispred Vlade: „Ostalo mi je još samo dostojanstvo“!

0

Od kada sam nezakonito dobila otkaz, ostala sam bez ikakvih prihoda i dovedena u bezizlazan položaj, te sam prinuđena da na ovaj način branim dostojanstvo profesije i ljudskog postojanja – priča profesorka razredne nastave Ceca Kojić (53) iz Šapca, koja je danas započela štrajk glađu ispred zgrade Vlade Srbije.

Kako ona tvrdi, otkaz joj je uručen zvanično 14. oktobra 2016. godine, za vreme polaganja ispita za licencu nastavnika.

– Dobila sam otkaz što u roku od dve godine nisam polagala ispit, što nije moja greška, već propust ministarstva i škole – priča ona i ističe da joj je rečeno da on ima retroaktivno dejstvo, od 20. septembra iste godine.

Ovaj otkaz ona karakteriše kao svojevrsnu osvetu direktorke OŠ „Jevrem Obrenović“ u Šapcu, Svetlane Smiljanić.

– Ukazivala sam na njenu zloupotrebu službenog položaja svim nadležnim institucijama, a ovo je njen način da me kazni. Nakon toga, u Ministarstvu prosvete potvrdili su mi da je otkaz nezakonit, kao i da ću moći da se vratim na svoje radno mesto, ali to se nije dogodilo. Sada stojim ovde, gladujem i smrzavam se, čekam prijem kod ministra prosvete – ističe ona.

Našoj redakciji stiglo je pismo radnika ove škole, u kojem se navodi niz nepravilnosti u radu direktorke Smiljanić, koje je prethodno poslato na adresu nadležnih institucija.

„Naša škola je potrošila za nabavku knjiga 552.000 dinara, što nema nikakvo realno pokriće u knjigama. Nismo rekli da nedostaje 10 ili 100 naslova, već 10.000 knjiga, što je 40-50 odsto bibliotekarskog fonda škole. Ako je moguće na školskoj lektiri proneveriti milion dinara, za godinu-dve, pri kupovini udžbenika, gde su onda ekskurzije, nabavke užine, gde se okreće mnogo veći novac“, pitaju se oni.

Kako se dodaje, oni uporno šalju prijave unutrašnjoj kontroli MUP-u u Beogradu, ali se svaki put to prosledi na izvršenje kolegama u Šapcu.

„A u našoj školi, novi administrativni radnik je supruga inspektora Nenada Pantića iz odeljenja za privredni kriminal u Šapcu, a inspektor koji kod nas dolazi je iz istog odeljenja. Tako da nije čudo što ne sme da se uđe u biblioteku“, piše dalje u pismu.

Oni tvrde da su raznim institucijama ukazivali na „otvorenu nezakonitost, korupciju, lopovluk, mobing“, kao i da su nabavili materijalne dokaze.

„Kako se direktorka ponaša prema zaposlenima, samo se roblje nekada tako teralo. Prvog septembra sve pomoćne radnike je po kazni oterala u izdvojena odeljenja, a sve zato što su hrabre radnice iznele u javnost koliko su platile svoje mesto. Rekla je javno da će im se krvi napiti. Ovde o mobingu više ne govorimo“, ističe se u ovom pismu.

Ceca Kojić tvrdi da su ove reči i njoj bile upućene.

– Kada je lokalni novinar pisao o njoj, pretila je i njemu bude li objavljen tekst. Ipak, kada ukucate njeno ime na Internetu, sve će vam biti jasno – priča ona.

Ministarstvo: Učiteljica će biti primljena sutra

O celom slučaju oglasilo se i ministarstvo prosvete.

– Danas su sa profesokom Kojić razgovarali pomoćnik ministra Bogoljub Lazarević i savetnik Miloš Blagojević i već su preduzete radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje. Ministar će je sutra primiti na razgovor – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

 

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*