УДАР НА ЏЕПОВЕ! Ево шта све поскупљује од јануара!

Цигарете су у понедељак већ поскупеле за 10 динара.

0

Због усклађивања акцизне политике са ЕУ, уместо садашњих 50 евра на 1.000 цигарета, акцизе ће износити 90 евра на 1.000 цигарета, срећом, не одмах. Кроз измене Закона о акцизама утврдиће се акцизни календар за цигарете за период од 2017. до 2020, чиме се врши постепено усаглашавање минималних износа ових акциза са стандардима ЕУ. У понедељак су цигарете нишке фабрике „Филип Морис“ већ поскупеле, што не значи да им цене неће бити повећане током јануара. Зато пушачи могу да очекују нове цене и за цигарете из ровињске фабрике ТДР, коју је БАТ купио.

Алкохол – 192 динара по литру

У наредном периоду треба да се изврше и измене које се односе на опорезивање акцизом алкохолних пића у складу са стандардима ЕУ.

– Постојећа законска решења која уређују опорезивање алкохолних пића уређена су другачије у односу на стандард ЕУ те је неопходно определити оптимални рок у којем би се предметна решења адекватно имплементирала – наводе у Министарству финансија. Додају да ће се повећање ових акциза вршити постепено. Наша жестина, иначе, мораће да поскупи за 192 динара по литру.

Кафа

Иако још нема званичних најава да ће кафа поскупети, добро упућени тврде да се очекује повећање цене кафе, и то од јануара 2017. Ово поскупљење могло би такође ићи кроз акцизе, што ће бити познато након што Министарство финансија објави нови акцизни календар.

Путарина – 10 одсто

Путарина ће поскупети за 10 одсто. Тако ће возачи од 2017. за вожњу од Београда до Ниша уместо 730, морати да плате око 800 динара, пут од Београда до Хрватске коштаће 375 уместо 340 динара, а од Београда до Новог Сада 210 динара.

ПИНК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*