УДАРИЛА НА НЕДОДИРЉИВЕ: Ово је Лаура Kодрута Kовеси, звезда румунске борбе против корупције

0

Главна тужитељка у Румунији за једне је ратница за коју нема недодирљивих, док је други оптужују да у обрачунима користи методе из времена комунизма

Главна румунска тужитељка Лаура Kодрута Kовеси изазвала је поделе међу грађанима. Они који је подржавају сматрају је ратницом против корупције и првом особом која позива на одговорност оне који су сматрани недодирљивима. Противници, пак, тврде да је агенција коју она предводи нарушила слободе грађана на начин који није виђен од времена комунизма.

Kордута Kовеси, 43-годишња шефица Националног директората за борбу против корупције (ДНА), не жели да реагује на прозивке и каже да ће „одговарати само грађанима“. Она је најавила да ће наставити да обавља свој посао без обзира на подршку.

Успеси које ДНА постиже откако је она на челу учинили су од ове жене звезду, али би рад агенције могле да угрозе измене закона које су власти планирале. Влада је прошле недеље, под притиском грађана који су у огромном броју изашли на улице, повукла декрет којим се ублажавају антикорупцијски закони. Међутим, сада се очекује од парламента да донесе сличне мере.

ДНА је основана 2002. године како би се позабавила корупцијом, готово ендемским проблемом у Румунији. Европска унија је 2007. морала да уведе механизам за надгледње реформе судства и борбе против корупције у овој земљи, као и у Бугарској.

Ипак, тек је доласком Kовесијеве на чело ДНА 2013. агенција добила подршку јавности, јер су се на удару истраге нашли премијер, бивши министри, градоначелници, медијски могули и тужиоци. У последње три године покренуто је 1.170 процеса за случајеве који су државу коштали више од милијарде евра.

Дупло више људи данас верује агенцији него влади, показују истраживања, а подршка је највећа међу младима.

„Поверење Румуна у ДНА је невероватно“, оценила је Kовесијева у интервјуу за ББЦ. „Све више људи нам долази и предаје жалбе, спремни су да сведоче у случајевима корупције. Тако је, јер су грађани запазили да је закон исти за све. То је оно што ми радимо“.

ОРДЕНИ И ОПТУЖБЕ

Ову бившу професионалну кошаркашицу и ћерку државног тужиоца у медијима описују као љубазну, скромну и тиху. Пре десет година је постала најмлађи главни тужилац у земљи и једина жена у историји која се нашла на овом положају. Њен рад је постао признат и изван граница Румуније, па је прошле године одликована француским орденом Легије части.

Kовесијева има и противнике који сматрају да је постала превише моћна и да се борба против корупције претворила у лов на вештице. Они сматрају да су, неправедно, мета постали одређени људи и партије, да агенција сарађује са тајним службама и ради у дослуху са судијама, а шефица ДНА ове оптужбе одбацује као нетачне.

„Истраживали смо људе из свих странака“, каже она.

Многи критикују прислушкивања која агенција практикује, јер сматрају да је то техника из комунистичких времена.
„Kада говоримо о налозима за хапшење и налозима да се неко прислушкује, ништа од тога тужиоци не могу да ураде без дозволе судија. Ништа не чинимо сами „, каже Kовесијева.
Према њеним речима, сви случајеви се процењују на основу доказа.

Главна тужитељка се оштро успротивила недавном декрету владе да се декриминализују бројни случајеви корупције, због чега би десетине званичника било слободно од гоњења. Kовесијева је оценила да би промене закона имале утицај на трећину случајева које је покренула ДНА.

„Од сада, па надаље, биће то велики ризик по судски систем, свакога дана“, рекла је. „Јер сваког дана можемо открити неку нову модификацију, могу нам променити јурисдикцију, или расформирати агенцију да више не постоји“.

 

 

BBC

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*