Удовице бранитеља позивају на протест против Вучићевог доласка

0

Удруга удовица хрватских бранитеља из Домовинског рата Републике Хрватске, Града Загреба и Загребачке жупаније, због доласка србијанског предсједника Александра Вучића у Хрватску, у понеђељак 12. вељаче у 10 сати организира просвјед на Тргу светога Марка у Загребу.

У приопћењу Удруге наглашено је како се заузимају за дијалог, разговор, изградњу мира и добросусједских односа. Kонструктиван дијалог увијек је добродошао, напосе међу искреним и добронамјерним странама, али искључиво на начелима истине, правде и мирољубивости. Нажалост, то овђе није случај, стоји у приопћењу.

Даље се наводи како ни једно од спорних билатералних питања између Хрватске и Србије није ријешено, а већина није ни покренута. Ни о једном од тих горућих питања не постоји сугласност двију држава, штовише, разлике готово никада нису биле веће. Нису ријешена бројна питања од којих наша удруга неће одустати.

Ту је на првоме мјесту питање погинулих и несталих, питање опљачканог културнога блага, повратак архива, питање ратне одштете, питање србочетничких логора, питање границе… Српско једнострано проглашење генералне јурисдикције, окупација Шаренградских ада…

Хрватска мора захтијевати и рјешавање проблема хрватске националне мањине како би се учинковито зауставило даљње злостављање Хрвата у Србији. Недопустиво је и срамотно да Србија измишља нову и непостојећу нацију – Буњевце.

Србија посљедњих десетак година суставно ради на цементирању лажи, митова и протухрватске политике. Проведба злоћудног пројекта под називом „Меморандум 2“ догађа се пред нашим очима и ми као удовице погинулих хрватских бранитеља, нећемо остати равнодушне, јер нитко нема право понашати се пасивно и беневолентно према ауторима и проводитељима тога злочиначког пројекта.

Према једној злочиначкој политици која је само наставак оне крваве, ратне и разарајуће коју је Хрватска проживјела у Домовинском рату.

Међусобни односи двију држава постали су, к томе, изнимно затегнути и оптерећени ратоборном и агресивном реториком највиших представника србијанске власти. Издвојимо само бруталне и изнимно недипломатске поруке које су посљедњих дана одаслали министри српске владе Ивица Дачић и Драган Вулин, па и сам предсједник Вучић. Они својим дрским и неодмјереним лупетањем, у стилу неодговорних друмских разбојника, разарају сваку могућност искренога и конструктивног дијалога.

Актуална српска политичка агресија срачуната је на потирање исхода Домовинскога рата, на изједначавање кривње и избјегавање одговорности за агресију на Републику Хрватску. Зато ми позивамо на провођење међународног права и свих оних судских и политичких међународних докумената у којима је Србија означена као агресор.

Ми смо побједничка земља, а овакво изопачено приступање повијесним чињеницама сматрамо недопустивим. Повијест пишу побједници – то смо ми.
Ваља овђе поново нагласити: дијалог је нужан и неизбјежан, али разговор се мора водити пазећи притом на очување образа и поноса, очување људског достојанства и националних интереса. За ваљан разговор треба имати искреног и одговорног суговорника. Александар Вучић то није. Ради се о ноторном четничком злочинцу, који ни данас, у умивеној форми, не одустаје од великосропских идеја, стоји у приопћењу Удруге удовица хрватских бранитеља из Домовинског рата.

 

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*