UEFA uvodi drakonske kazne za države koje neće da ugoste „Kosovo“

0

Evropska fudbalska unija (UEFA) pooštriće pravila kako bi sprečila zemlje koje ne priznaju Kosovo da odbiju gostovanje te reprezentacije.

Ako se „Kosovo“ plasira na Evropsko prvenstvo 2020, svoje prvo veliko takmičenje, tu selekciju će morati da ugoste i one zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, javila je agencija AP.

Četiri od 11 zemalja domaćina turnira naredne godine ne priznaju nezavisnost Kosova, a to su Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija, prenosi agencija Beta.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin izjavio je da pravila obavezuju timove da prihvate da igraju protiv kosovskih nacionalnih i klupskih timova kao rezultat žreba, bilo na njihovoj ili „teritoriji Kosova“.

To bi moglo da dovede do nesuglasica između UEFA i nekih zemalja, kao što je Ukrajina, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i zbog toga je svoju domaću kvalifikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo 2018. godne protiv Kosova preselila u Poljsku.

„Kosovo“ je u Grupi A kvalifikacija za EURO zajedno sa Engleskom, Bugarskom, Crnom Gorom i Češkom. Sve te zemlje Kosovo priznaju kao nezavisnu državu.

Izvor: sputniknews

POSTAVI ODGOVOR

*