Ugasi svetlo, volim te i donesi mi šolju čaja: Britanci pošalju oko 10.000 poruka iz sobe u sobu

0

Najčešće poruke su naredbe, obavešenja, pa i izjave ljubavi * Ispitanici kažu da tako izbegavaju sukobe, ali i da im je zabavno

Prosečni Britanac zbog lenjosti ili izbegavanja sukoba, pa i čiste pragmatičnosti pošalje oko 10.000 SMS poruka godišnje članovima svoje porodice udaljenim sobu ili dve, pokazalo je istraživanje firme Broadbandchoices.

Kao razlog zbog čega najčešće šalju poruku umesto da pričaju sa najbližima, ispitanici kažu da je to jedini način na koji mogu da komuniciraju sa ukućanima. Najčešće poruke su „Možeš li da isključiš televizor?“, „Šta ima za večeru?“ ili „Dolaziš li u krevet?“, koje šalju mame. One pišu i „ugasi svetlo“ ili naređuju da se „ide na spavanje“deci, piše N1.

Za 16 posto ispitanih slanje poruke je jedini način da ih deca poslušaju, a ako bi započeli razgovor licem u lice, to bi se završilo svađom. Jedan od četiri ispitanika smatra kako je komunikacija porukama „zabavna“.

„Mobilni telefoni su danas deo nas, pa nije iznenađujuće videti da ljudi šalju poruke unutar iste kuće“, istaknula je Viks Lejton, stručnjak za potrošačka pitanja. Ona taj fenomen objašnjava „lenjošću“ ili potrebom „razgovora o osetljivim temama“.

Među tri najčešće takve poruke su romantična „Volim te“, pragmatična „Ručak je gotov“ i tipično britanska „Hoćeš da mi doneseš šolju čaja?“.

 

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*